Prioritete poslanskih skupin: GUE/NGL 

 
 

Deli to stran: 

Konfederalna skupina Evropske združene levice - Zelene nordijske levice (GUE/NGL) je najmanjša izmed sedmih političnih skupin v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta.

Na majskih evropskih volitvah je več kot 200 milijonov Evropejcev izvolilo poslance, ki zastopajo njihove interese v Evropskem parlamentu. Poslanci so glede na svoje politične nazore razdeljeni v sedem poslanskih skupin. V video seriji predstavljamo njihove politične prioritete in cilje.

Levo usmerjena skupina Evropske združene levice - Zelene nordijske levice je bila ustanovljena leta 1995 kot zavezništvo socialističnih in komunističnih strank. Z 41 sedeži je trenutno najmanjša skupina v Evropskem parlamentu. Njeni člani prihajajo iz 14 držav.


Skupina ima dva predsednika: Francozinjo Manon Aubry, ki je bila v tem mandatu prvič izvoljena v Evropski parlament, ter Nemca Martina Schirdewana, sicer evropskega poslanca od leta 2017.


GUE/NGL se zavzema za okoljsko pravičnost, enakopravno obdavčitev ter uveljavitev delavskih in človekovih pravic.


Eden izmed 14 podpredsednikov trenutnega sklica Evropskega parlamenta ter eden izmed 20 predsednikov parlamentarnih odborov sta člana skupine GUE/NGL.