Poudarki iz zasedanja: Nova Evropska komisija, proračun EU, podnebne spremembe  

 
 

Poslanci so potrdili mandat novi Evropski komisiji, sprejeli proračun EU za prihodnje leto, pozvali k takojšnjemu ukrepanju proti podnebnim spremembam in podelili filmsko nagrado LUX.


Poslanci so z glasovanjem na plenarnem zasedanju 27. novembra potrdil mandat novi Evropski komisiji, ki bo z delom začela 1. novembra. Glasovanje na plenarnem zasedanju je bil zadnji korak v postopku preverjanja komisarskih kandidatov in imenovanja Evropske komisije s strani Evropskega parlamenta, s čimer je zagotovljena demokratična legitimnost izvršnega telesa EU.


V sredo je Evropski parlament potrdil proračun EU za prihodnje leto. Poslanci so zagotovili več sredstev za boj proti podnebnim spremembam, raziskave, vlaganja v infrastrukturo ter projekte za mlade, kot na primer Erasmus+.


Pred konferenco ZN o podnebnih spremembah COP25 je Evropski parlament sprejel resolucijo o razglasitvi izrednih podnebnih razmer v Evropi in po svetu. Poslanci si prav tako pozvali EU k dosegu ogljične nevtralnosti do leta 2050 ter k zmanjšanju izpustov za 55 % do leta 2030.


V četrtek so evropski poslanci sprejeli resolucijo, ki države članice EU poziva k takojšnji ratifikaciji istanbulske konvencije, ki vzpostavlja celovit okvir ukrepov za preprečevanje nasilja nad ženskami, podporo žrtvam in kaznovanje storilcev. Stavba Evropskega parlamenta v Strasbourgu je bila na večer mednarodnega dne boja proti nasilju nad ženskami osvetljena v oranžno barvo.


Po izpustitvi na prostost je ukrajinski filmski režiser in borec za človekove pravice v Strasbourgu prevzel nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli. Sencov bi nagrado moral prejeti že konec lanskega leta, vendar je bil zaprt zaradi protestiranja proti ruski priključitvi Krima. Sencov je nagrado posvetil »vsem ukrajinskim političnim zapornikom, ki so bili v ruskih zaporih ter vsem tistim, ki so še zmeraj tam«.


Minuli teden je v Strasbourgu potekala tudi svečana podelitev evropske filmske nagrade LUX, ki je odšla v roke filmu »Bog obstaja, ime ji je Petrunija«. Več o nagrajenem filmu si lahko preberete v pogovoru z režiserko Teono Mitevsko. Nagrada LUX podpira evropsko filmsko produkcijo in ji pomaga prodreti do občinstva, s čimer se lahko kosa s sicer dominantno produkcijo ameriških blokbusterjev.