Ta teden v Parlamentu: brexit, covid-19, cestni transport 

 
 
Poslanci imajo pred sabo teden številnih zasedanj odborov  

Poslanci bodo glasovali o priporočilih za pogajanja med EU in Združenim kraljestvom, ki so v teku, zakonodaji v cestnem transportu in klasifikaciji virusa, ki povzroča covid-19.

V petek bosta odbora za zunanje zadeve in mednarodno trgovino glasovala o priporočilih glede tekočih pogajanj o odnosu med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. Prihodnji teden je načrtovano glasovanje na plenarnem zasedanju.

V četrtek bo odbor za zaposlovanje in socialne zadeve odločal, ali podpreti odločitev Komisije, da se virus, ki povzroča covid-19, klasificira kot biološko sredstvo skupine 3, ali pa se zavzeti za to, da se ga umesti v skupino 4. Slednje bi pomenilo, da bi morali biti uvedeni strožji ukrepi za zaščito zdravja in varnosti delavcev.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde bo v ponedeljek z odborom za ekonomske in monetarne zadeve razpravljala o odzivu banke na izbruh covida-19. V torek bodo poslanci glasovali o spremembah pravil EU o kapitalskih zahtevah za banke, ki naj bi jim omogočile boljšo podporo za podjetja in gospodinjstva.

V ponedeljek bo odbor za promet glasoval o sporazumu, sklenjenem z državami EU, o novih pravilih cestnega transporta. Nova pravila se nanašajo na največje število dnevnih in tedenskih poti in tudi na najmanjši čas počitka za voznike; opredeljujejo, za katere primere veljajo pravila o napotenih delavcih; in urejajo elektronske informacije o tovoru.