Poudarki s plenarnega zasedanja: Spremembe v Komisiji, proračun EU in podnebna pravila 

 
 

Evropski poslanci so na prvem oktobrskem plenarnem zasedanju potrdili spremembe v Komisiji in ambiciozne podnebne cilje ter razpravljali o stanju pravne države v članicah.

Parlament je v sredo odobril imenovanje Mairead McGuinness za komisarko za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov ter spremembo resorja izvršnega podpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, ki bo odslej odgovoren tudi za trgovino.

V sredo so poslanci potrdili tudi poročilo, v katerem so pozvali h krepitvi pravne države širom Evrope preko novega mehanizma, ki povezuje prejem evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države v članici. V ločenem glasovanju so pozvali tudi k polnemu in brezpogojnemu spoštovanju evropskih vrednot v Bolgariji.

Vse države članice morajo do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost, je Parlament dejal v sredo, ko je glasoval o evropskih podnebnih pravilih. Pozval je tudi, naj si EU zada cilj zmanjšanja izpustov za 60 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990 ter nov vmesni cilj za leto 2040, ki bo zagotovil, da je EU na dobri poti, da do leta 2050 doseže svoj cilj. Poslanci so izglasovali tudi resolucijo, v kateri so zapisali, da naj EU spodbuja modele gospodarjenja z gozdovi, s katerimi bo zagotovila okoljsko, družbeno in gospodarsko trajnost gozdov.

Poslanci so razpravljali tudi o Brexitu in gospodarskem okrevanju - na razpravi s predsednikom Sveta Charlesom Michelom o srečanju EU, ki je bilo prejšnji teden, ter prihajajočem, ki bo 15. in 16. oktobra. Glede okrevanja so poslanci v četrtek zahtevali, da morajo države članice okrepiti svoja prizadevanja proti vplivu krize zaradi covida-19 na mlade. Članice naj mladim, ki se prijavijo v programe jamstva za mlade, ponudijo „kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, usposabljanje ali pripravništvo“.

Glede Brexita so poslanci v četrtek potrdili dva predloga o upravljanju "evrotunela" pod Rokavskim prelivom, ki stremita k temu, da bodo pravila o upravljanju celotnega tunela ostala enaka, ko bo imelo Združeno kraljestvo status tretje države.

V ponedeljek zvečer je plenarno zasedanje potrdilo zakonodajo, ki bo omogočila nove priložnosti za evropske platforme za množično financiranje in mala podjetja ter zaščitila investitorje. S poenotenjem zahtev za storitve množičnega financiranja v EU bo nova zakonodaja pripomogla h lažjemu nudenju storitev množičnega financiranja na skupnem trgu ter enostavnejšemu in bolj varnemu čezmejnemu vlaganju v podjetja.

Poslanci so v četrtek zavrnili predloge Komisije glede prehrambnih proizvodov, ki vsebujejo titanov dioksid in akrilamid, da bi zaščitili zdravje potrošnikov, še posebej otrok.

Preverite, kaj so o plenarnem zasedanju dejali evropski poslanci na družabnih omrežjih