Plenarno zasedanje: Pravice potrošnikov, industrijska strategija, medijska svoboda 

 
 

Pravice potrošnikov, industrijska strategija, ki bo pomagala premagovati krizo, in medijska svoboda so na razporedu plenarnega zasedanja med 23. in 26. novembrom.

Zaščita potrošnikov


Evropski poslanci bodo v sredo pozvali k uvedbi ukrepov, ki bodo pripomogli k bolj trajnostnemu enotnemu trgu s krepitvijo pravice do popravila, preprečevanjem namernega skrajševanja življenjske dobe izdelkov in spodbujanjem kulture ponovne uporabe.

Pozvali bodo tudi k ukrepom za izboljšanje zaščite potrošnikov na ravni EU.

Glasovali bodo tudi o novih predpisih, ki bodo potrošnikom omogočali kolektivne pravne ukrepe na državni in evropski ravni.

Industrijska strategija


Evropski poslanci bodo v ponedeljek razpravljali o industrijski strategiji EU in v sredo sprejeli resolucijo, v kateri bodo pozvali k reviziji predloga Komisije, da bo vseboval ukrepe, potrebne za okrevanje po pandemiji koronavirusa, in prispeval k zelenim in digitalnim ciljem EU.

Medijska svoboda


Stanje medijske svobode v EU bo v ponedeljek pod drobnogledom, poudarek bo na zaščiti novinarjev, političnih vmešavanjih, dezinformacijah in vlogi platform. V sredo bodo evropski poslanci razpravljali o madžarskem vmešavanju v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.

Digitalizacija sodstva


Parlament bo v torek glasoval o novih predpisih, ki bodo z novimi digitalnimi rešitvami omogočili hitrejše, cenejše in uporabnikom bolj prijazno sodstvo za državljane in podjetja v EU.

Prioritete srečanja EU


V sredo bodo evropski poslanci razpravljali s predsednico Komisije Ursulo von der Leyen o temah, pomembnih za prihajajoče srečanje EU (to bo 10. in 11. decembra) - od dolgoročnega proračuna EU in pravne države do testiranja in cepiv proti covidu-19, podnebnih ciljev in boja proti terorizmu.

Preberite več o 10 ukrepih EU za gospodarsko okrevanje Evrope.

Ukrepi za preprečevanje brezdomstva


Parlament bo v ponedeljek pozval EU, naj si zastavi cilj do leta 2030 odpraviti brezdomstvo.

Druge teme


Na razporedu so tudi:

  • temeljne pravice v EU,
  • nova farmacevtska strategija,
  • pravica do splava na Poljskem,
  • 823 milijonov evrov pomoči za osem članic, ki so jih prizadele naravne katastrofe,
  • stanje na Severnem Cipru, ki ga je okupirala Turčija.