Prijavi se na natečaj za evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega 2021 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Si star/a med 16 in 30 let in se ukvarjaš s projektom, ki ima evropske dimenzije? Do 22. februarja 2021 se prijavi na natečaj za mladinsko nagrado Karla Velikega in pridobi dodatna sredstva!

Prijave so odprte do 22. februarja 2021.  

Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna (Nemčija) vsako leto podelita Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega.

Nagrada izpostavlja uspešne projekte, ki jih vodijo mladi za mlade in ki kažejo na dejavno udeležbo v razvoju Evrope. Prijave za leto 2021 so se odprle 9. novembra 2020 in bodo mogoče do 22. februarja 2021.

Nagrada Karla Velikega 2021


Trije zmagovalci bodo izbrani izmed 27 nominiranih projektov, ki jih predlagajo nacionalne komisije iz vseh držav EU. Nagrada za najboljši projekt znaša 7500 EUR, druga nagrada 5000 EUR, tretja pa 2500 EUR.

Če bo situacija to omogočala, bodo predstavniki vseh 27 izbranih nacionalnih projektov 30. septembra 2021 povabljeni v Aachen, kjer se bodo udeležili slovesnosti ob podelitvi nagrade.


Pravila


Projekti, ki se lahko potegujejo za nagrado, morajo:

  • spodbujati evropsko in mednarodno razumevanje,
  • krepiti občutek skupne evropske identitete in povezanosti,
  • predstavljati zgled mladim v Evropi in
  • predstavljati praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.


Podrobnejše informacije lahko prebereš na spletni strani nagrade, obrazec za prijavo pa ti je na voljo tukaj. Za dodatna vprašanja lahko pišeš na: ECYP2021@EP.europa.eu.


Dosedanji dobitniki so nagrade prejeli za projekte, kot so mladinske izmenjave, dogodki na področju športa, umetnosti ali kulture, lahko pa so tudi v obliki spletnih projektov z evropsko razsežnostjo.

Nagrada Karla Velikega za leto 2020


Slovesnost, načrtovana za maj 2020, se zaradi pandemije ni mogla odviti. Nacionalne komisije so izbrale nacionalne zmagovalce za lansko leto, evropski zmagovalci pa še niso znani. Slovensko komisijo je najbolj prepričal Evropski mladinski parlament Slovenije s svojo nacionalno konferenco in spodbujanjem dialoga mladih o aktualnih družbenih temah. Evropski zmagovalci so razglašeni na slovesnosti v Aachnu, kjer bodo jeseni 2021 prejeli nagrado tako zmagovalci leta 2020 kot 2021.

Leta 2019 je mladinsko nagrado Karla Velikega prejela italijanska radijska oddaja Europhonica IT, v kateri mladi delijo svoje poglede in mnenja o Evropi. Drugo mesto je osvojil projekt Your European Citizenship, ki mladim Fincem omogoča vpogled v delovanje EU in evropsko kulturo na način, s katerim se lahko poistovetijo. Tretje mesto je zasedel pilotni projekt Muslimani proti antisemitizmu, ki pripadnike mlade muslimanske skupnosti ozavešča o antisemitizmu in širše o problematiki vzpodbujanja nasilja ter o grozečih posledicah, ki jih imajo takšna gibanja za družbo. Več o lanskoletnih nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.

Družbena omrežja


Pridružite se pogovoru na družbenih omrežjih; uporabite ključnik #ECYP2021.

Časovnica 
  • 22. februar 2021: podaljšan rok za oddajo prijav  
  • 30. marec 2021: razglasitev nacionalnih zmagovalcev  
  • 30. september 2021: podelitvena slovesnost v Aachnu  
  • Jesen 2021: obisk Evropskega parlamenta v Bruslju