Na sporedu v Parlamentu: Okrevanje EU, cepiva, trajnostni turizem 

 
 
Evropski parlament ta teden  

Evropski poslanci bodo razpravljali o krizi zaradi covida-19 in okrevanju, s predstavniki farmacevtske industrije bodo razpravljali o proizvodnji cepiv in glasovali o strategiji za turizem.

Cepiva


Odbora za zdravje in raziskave bosta s predstavniki farmacevtske industrije v četrtek razpravljala o načinih, kako pospešiti proizvodnjo cepiv proti covidu-19 in izboljšati dobave.

V sredo bo odbor za trgovino preučeval ukrepe EU glede preglednosti in odobritev izvoza cepiv proti covidu-19.

Na naši časovnici si oglejte pregled ukrepov EU proti posledicam pandemije v letu 2021.

Sodelovanje med parlamenti


Evropski poslanci in poslanci nacionalnih parlamentov iz držav EU, držav kandidatk in držav opazovalk bodo v ponedeljek razpravljali o gospodarskih, proračunskih in družbenih izzivih okrevanja po pandemiji koronavirusa.

Trajnostni turizem in morski promet


Turizem je med sektorji, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Odbor za promet bo v sredo glasoval o poročilu, ki poziva k oblikovanju ukrepov, ki bodo podprli sektor med krizo in ga dolgoročno pomagali preoblikovati v bolj trajnostnega.

V četrtek bo odbor glasoval o poročilu, ki predlaga ukrepe za bolj učinkovit in čistejši morski promet.

Dezinformacije in družbeni mediji


V ponedeljek bodo evropski poslanci v odboru, ki obravnava tuja vmešavanja v demokratične procese EU, razpravljali o ukrepih proti zunanjemu vmešavanju in dezinformacijam, vključno z možno regulacijo družbenih omrežij, s komisarjem Thierryjem Bretonom in predstavniki Nata. Evropski poslanci so na februarskem plenarnem zasedanju pozvali EU, naj se intenzivneje loti regulacije družbenih omrežij in pri tem poskrbi za varovanje svobode izražanja.

Digitalno


V torek bo odbor ITRE glasoval o poročilu, ki predlaga zakonodajo EU o podatkih, ki bo podprla evropske inovacije in zagotovila varovanje podatkov. V sredo bo odbor za izobraževanje glasoval o predlogih za oblikovanje politike digitalnega izobraževanja v EU, ki bo zagotovila izobraževanje, prilagojeno pandemiji, okrevanju ter digitalnemu in zelenemu prehodu.

Pravica do splava in pravna država na Poljskem


V sredo bosta odbora LIBE in FEMM organizirala predstavitev vpliva napadov na spolne in reproduktivno zdravje žensk in njihove pravice na Poljskem ter preučevali povezavo z vse slabšim stanjem pravne države na Poljskem. Novembra je Parlament dejal, da prepoved splava na Poljskem ogroža življenja žensk.