Plenarno zasedanje: digitalno zeleno potrdilo, investicije EU, odnosi med EU in Združenim kraljestvom 

 
 

Poslanci bodo na zasedanju med 26. in 29. aprilom obravnavali investicijske programe EU, prihodnje odnose med EU in Združenim kraljestvom in načrte glede digitalnega zelenega potrdila.

Parlament bo predstavil svoje stališče o predlogu Komisije glede digitalnega zelenega potrdila, ki je namenjeno varnim potovanjem znotraj EU med pandemijo.

Investicije EU bodo ključne za ponovni zagon gospodarstva Evrope po pandemiji. Parlament glasuje o sredstvih, ki bodo pomagala oblikovati zeleno, digitalno in odporno EU v obdobju 2021-2027. Med investicijskimi programi, ki so v zaključnem postopku sprejemanja, so Obzorje Evropa (program za raziskave in inovacije), LIFE (za okolje in podnebne ukrepe), Digitalna Evropa in mehanizem za civilno zaščito.

Evropski poslanci bodo glasovali tudi o financiranju evropskega programa za obrambo, vesoljskega programa EU, evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji in programa za notranji trg do leta 2027.

Prav tako bodo glasovali o dogovoru o trgovini in sodelovanju z Združenim kraljestvom, ki je začasno v veljavi od 1. januarja. Soglasje evropskih poslancev je nujno za to, da dogovor stopi v veljavo za stalno.

Parlament bo verjetno potrdil tudi nove predpise, ki bodo omogočili boljšo zaščito in pomoč potnikom v železniškem prometu v primeru zamud ali odpovedi.

Poslanci glasujejo tudi o novih predpisih za preprečevanje širjenja terorističnih vsebin na spletu. Ti predpisi bi obvezali spletne platforme, da v eni uri odstranijo takšne vsebine ali onemogočijo dostop do njih.

Evropski poslanci bodo razpravljali o zadnjih dogodkih glede odnosov med EU in Rusijo, tudi o aretaciji Alekseja Navalnega. Razpravljali bodo tudi o odnosih med EU in Turčijo in nedavnih kitajskih sankcijah proti več evropskim ustanovam in politikom. Parlament bo glasoval tudi o svojem stališču glede prihodnjih odnosov med EU in Indijo.

Poslanci bodo prav tako glasovali o obveznem registru preglednosti, v katerega bi bili vključeni predstavniki različnih interesov, ki poskušajo vplivati na politike EU. Predstavili bodo svoje stališče glede reforme globalne davčne politike in se zavzeli, naj bo do sredine stoletja pomorski sektor podnebno nevtralen.

Imate stališča o teh in drugih zadevah na razporedu EU? Naj se sliši vaš glas tukaj.