“Čas je, da se odpremo državljanom”: pričetek konference o prihodnosti Evrope 

 
 

Konferenca o prihodnosti Evrope se je pričela 9. maja 2021 s slovesnostjo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Namen konference je omogočiti Evropejcem, da delijo svoje zamisli o Evropi in pripravljajo predloge za prihodnje politike EU.

Dogodek ob odprtju je bil v ospredju praznovanja dneva Evrope in je sledil zagonu večjezične digitalne platforme konference, ki omogoča zbiranje zamisli in razpravljanje o njih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik Parlamenta David Sassoli, predsednik portugalske vlade António Costa in predsednica Evropske komisije so na slovesnosti govorili v prisotnosti udeležencev programa Erasmus+ in članov izvršnega odbora Konference.

Več kot 500 državljanov je bilo "prisotnih na daljavo" - v živo so se pojavili na velikih zaslonih v dvorani. Evropski poslanci in poslanci parlamentov držav članic ter drugi gostje so se prav tako udeležili dogodka na daljavo.

Vsi Evropejci vabljeni, da prispevajo svoje zamisli


Govorci so na slovesnosti poudarili, da začetek Konference predstavlja priložnost, da se ljudje vključijo in oblikujejo prihodnost EU.

“Državljani hočejo prevzeti odgovornost, hočejo soodločati o politikah, ki vplivajo na njihova vsakdanja življenja, njihovo prihodnost, prihodnost planeta," je dejal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. “Čas je, da se odpremo in bolj vključimo državljane v javno življenje, in to je namen te konference."

“Naša Unija potrebuje nov demokratični zagon in k temu meri konferenca o prihodnosti Evrope, ki jo danes skupaj zaganjamo," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. “Upam, da bo ta konferenca prispevala k vrnitvi velikih projektov, velikih ambicij, velikih sanj."

Portugalski predsednik vlade António Costa je v imenu predsedstva Sveta dejal: "Ta uradni pričetek Konference o prihodnosti Evrope je sporočilo o zaupanju v prihodnost, ki ga želimo posredovati vsem državljanom Evrope." Po dogodku je nagovoril vse Evropejce: "Konferenca je odprta. Je odprta, da lahko vsi sodelujete."

“Poslušati moramo vse glasove - kritične ali laskave - in zagotoviti ustrezen odziv na vse dogovore. Verjamem pa, da je ta konferenca resnična priložnost za združevanje Evropejcev in skupno odločanje o naših ambicijah za prihodnost - tako, kot so to počele prejšnje generacije," je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Sopredsedniki izvršnega odbora konference, Guy Verhofstadt (Parlament), Ana Paula Zacarias (Svet) in Dubravka Šuica (Komisija) so odgovarjali na posneta vprašanja.

V živo so nastopili francoski violinist Renaud Capuçon in kvartet Karski, ki ga sestavljajo francoski in poljski glasbeniki.

Imate predloge, kako naj ukrepa EU? Delite svoje zamisli na digitalni platformi konference in se vključite v proces.