Poudarki s plenarnega zasedanja: potrdilo o covidu, nagrada LUX, biotska raznovrstnost 

 
 

Na prvem plenarnem zasedanju v Strasbourgu po več kot letu so evropski poslanci med drugim glasovali o potrdilu o covidu, pravni državi, Belorusiji in biotski raznovrstnosti.

Covid-19


V sredo je Parlament prižgal zeleno luč digitalnemu potrdilu o covidu-19. Prihodnji teden bo zakonodaja o njem stopila v veljavo. Na razpravi pred glasovanjem so evropski poslanci pozvali države EU, naj poskrbijo za uvedbo potrdila do 1. julija. Potrdilo je večinoma dojeto kot orodje, ki vrača svobodo gibanja, poslanci pa so poudarili tudi, da mora spoštovati človekove pravice.

V četrtek so poslanci podprli začasno omejitev patentnih pravic za cepiva proti covidu-19. Dejali so, da naj bi to izboljšalo dostop do cenovno ugodnih cepiv po svetu in pomagalo zmanjševati primanjkljaj cepiv. Glasovanje je sledilo živahni razpravi na majskem plenarnem zasedanju.

Biotska raznovrstnost


Parlament je sprejel svoje stališče o poročilu o strategiji EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030: Vračanje narave v naša življenja in o tem, kako se lotiti trenutne krize na področju biotske raznovrstnosti. Poslanci hočejo, da se do leta 2030 zaščiti vsaj 30 odstotkov kopnega in morij Evropske unije.

Nagrada občinstva LUX


Predsednik Sassoli je v sredo razglasil zmagovalca nagrade občinstva LUX 2021. Kolektiv je dokumentarec režiserja in producenta Alexandra Nanaua o novinarski preiskavi korupcije v romunskem zdravstvenem sistemu v luči tragičnega požara. Letos je prvič o zmagovalcu glasovalo tudi občinstvo.

Pravna država


Uredba, ki pogojuje izplačila iz proračuna EU s spoštovanjem načel pravne države s strani držav članic, je v veljavi od 1. januarja, a Komisija doslej ni izvedla še nobenih ukrepov in še vedno pripravlja smernice za izvedbo. Evropski poslanci so v resoluciji, sprejeti v četrtek, Komisiji dali dva tedna, da izpolni svoje obveznosti, ali pa jo bo moral Parlament tožiti zaradi neukrepanja.

V druge resoluciji v četrtek so evropski poslanci zahtevali ukrepanje glede sedaj potrjenega konflikta interesov češkega premierja Andreja Babiša.

ESS+


V torek je Parlament sprejel glavni instrument EU za investiranje v ljudi in boj proti neenakostim v prihodnjih sedmih letih. Program evropskega socialnega sklada plus se osredotoča na boj proti revščini otrok in brezposelnosti mladih v Evropi.

Globalna Europa


Parlament je potrdil tudi novi program globalna Evropa, ki bo v sklopu proračuna EU 2021-2027 vložil 79,5 milijarde evrov v razvoj in mednarodno sodelovanje v sosednjih državah in širše.

Belorusija


Parlament je 10. junija pozval, naj EU kaznuje vpletene v prisilni pristanek letala v Minsku in pridržanje beloruskega novinarja Romana Protaseviča in njegovega dekleta Sofie Sapega. Evropskiposlanci so pozvali Svet, naj čim prej uvede sankcije.

Načrti za okrevanje


Nacionalni načrti za okrevanje, ki uporabljajo evropska sredstva za okrevanje, se morajo osredotočati na podporo zelenemu in digitalnemu prehodu ter spodbujanje razvojnih priložnosti in morajo spoštovati evropske vrednote, so dejali evropski poslanci v resoluciji, sprejeti v torek.

Dobrobit živali


Evropski poslanci so v odziv na pobudo Končajmo dobo kletk, ki jo je podpisalo 1,4 milijona Evropejcev, pozvali Komisijo, naj pripravi predlog za postopno prepoved reje živali v kletkah do leta 2027.

Sredstva za prilagoditev brexitu


Evropski poslanci so pozvali, naj bodo sredstva za brexit v višini 5 milijard evrov dostopna sektorjem, kot je ribištvo, ter malim in srednjim podjetjem, ki jih je Brexit najbolj prizadel.