Plenarno zasedanje: Razprava o stanju v EU, Afganistan, zdravje 

 
 

Na septembrskem plenarnem zasedanju bodo poslanci vzeli pod drobnogled delo Komisije na razpravi o stanju v Evropski uniji in glasovali o številnih zadevah, od Afganistana do zdravja.

Evropski poslanci bodo na razpravi o stanju v Evropski uniji, ki bo v sredo, 15. septembra, ob 9. uri, pod drobnogled vzeli delo Komisije in se tako prepričali, da se loteva nalog, ki so prednostne za Evropejce. Poudarek bo na delu Komisije v preteklem letu, vključno z odzivom na covid-19 in gospodarskim okrevanjem, in na načrtih Evropske komisije.

Kako spremljati razpravo o stanju v Evropski uniji


V torek bodo poslanci razpravljali z visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve Josepom Borellom o tem, kako se odzvati na humanitarno in migracijsko krizo v Afganistanu po vrnitvi Talibanov na oblast, ki je sledila umiku ameriške vojske. V torek bo Parlament glasoval o resoluciji.

Prav tako v torek bo Parlament razpravljal o svojih priporočilih o usmeritvi političnih odnosov med EU in Rusijo. Zaradi rastočih napetosti poziva k prevetritvi politike EU na tem področju.

V sredo bodo poslanci glasovali o reformi modre karte EU za visoko usposobljene delavce. Novi, prožnejši predpisi, ki delavcem prinašajo več pravic, naj bi delodajalcem olajšali zaposlovanje delavcev iz tretjih držav in privabljanje visoko usposobljenih migrantov.

V ponedeljek bodo poslanci razpravljali in glasovali o dveh predlogih, ki sta namenjena krepitvi Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni in boljšemu ukrepanju proti čezmejnim grožnjam za zdravje.

V sredo bodo evropski poslanci najverjetneje potrdili rezervo za prilagoditev brexitu; sklad, ki bo s sredstvi v višini 5 milijard evrov pomagal ljudem, podjetjem in državam članicam pomagal premagovati družbene in gospodarske posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Parlament bo glasoval tudi o resoluciji o prenehanju uporabe živali za raziskave in testiranja, o kateri je razpravljal na julijskem plenarnem zasedanju. Prav tako bodo predstavili načine, kako preiti na raziskave, ki ne uporabljajo živali.

V sredo bodo evropski poslanci ocenili grožnjo medijski svobodi na Poljskem, kjer je bila pred kratkim sprejeta nova medijska zakonodaja, načela pravne države pa večkrat kršena.