Nagrada Saharova 2021: Parlament se je poklonil Alekseju Navalnemu 

 
 

Hči Alekseja Navalnega Darja Navalna je 15. decembra 2021 v imenu zaprtega očeta sprejela nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Aleksej Navalni trenutno prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji v Rusiji. Že desetletje je osrednja osebnost ruske opozicije, poznan je po boju proti korupciji in kršitvam človekovih pravic s strani Kremlja.

Predsednik Parlamenta David Sassoli je v uvodnih besedah pohvalil pogum Navalnega: "Utrpel je grožnje, mučenje, zastrupitev, aretacijo, zapor, a ga niso mogli dejansko pripraviti do tega, da neha govoriti ... Kot je nekoč sam dejal, korupcija cveti tam, kjer niso spoštovane človekove pravice, in menim, da ima prav. Boj proti korupciji je tudi boj za spoštovanje univerzalnih človekovih pravic. Zagotovo je boj za človekovo dostojanstvo, dobro upravljanje in pravno državo," je dejal Sassoli in pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega.

Darja Navalna je bila ob prejemu nagrade v imenu Navalnega kritična do tistih, ki so pripravljeni pragmatično ugoditi zahtevam diktatorjev, in vztrajala, da mora Evropa ostati zvesta svojim idealom: “Ko sem pisala svojemu očetu in vprašala: "Kaj točno želiš, da rečem v svojem govoru iz tvoje perspektive?" je odgovoril: "Reci, da si nihče ne drzne enačiti Rusije s Putinovim režimom. Rusija je del Evrope in prizadevamo si postati njen del. A hočemo tudi, da si Evropa prizadeva zase, za tiste čudovite ideje, ki so v njenem jedru. Prizadevamo si za Evropo idej, za slavljenje človekovih pravic, demokracije in integritete.”

Slovesnosti v Strasbourgu sta se udeležila tudi Leonid Volkov, eden od političnih svetovalcev Navalnega, in Kira Jarmiš, predstavnica Navalnega za odnose z mediji.

Druge finalistke za nagrado Saharova 2021 so bile Afganistanke, ki se borijo za pravice žensk v svoji državi, in bolivijska političarka Jeanine Áñez.

 

Kdo je Aleksej Navalni


Aleksej Navalni je letošnji prejemnik nagrade Saharova, o čemer so odločili predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in vodje političnih skupin 20. oktobra 2021. Mednarodno prepoznaven je postal zaradi organizacij demonstracij proti režimu Vladimirja Putina in njegove vlade, kandidiranja na volitvah in zagovarjanja protikorupcijskih reform.

Avgusta 2020 je bil Navalni zastrupljen in je več mesecev okreval v Berlinu. Ob vrnitvi v Moskvo januarja 2021 bil aretiran, sedaj je v strogo varovani kazenski koloniji, kjer naj bi prestal še dve leti kazni. Marca 2021 je Navalni začel dolgo gladovno stavko zaradi neobstoječe zdravstvene oskrbe.

Junija 2021 je rusko sodišče označilo Protikorupcijsko fundacijo Alekseja Navalnega in njegove regionalne pisarne za “ekstremistične skupine”.

V resoluciji, sprejeti januarja 2021, so evropski poslanci zahtevali takojšnjo in brezpogojno izpustitev Alekseja Navalnega in drugih, ki so bili zaprti zaradi protestov za njegovo izpustitev, ter pozvali države EU, naj uvedejo bistveno strožje sankcije proti Rusiji. Poziv so ponovili aprila 2021.

Nagrada Saharova, ki jo podeljuje Evropski parlament


Nagrado Saharova za svobodo misli podeljuje Evropski parlament od leta 1988. Namenjena je posameznikom in organizacijam, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je po sovjetskem fiziku in oporečniku Andreju Saharovem ter obsega listino in nagrado v vrednosti 50.000 evrov.

Leta 2020 je Parlament podelil nagrado beloruski demokratični opoziciji.

V infografiki si oglejte, kako poteka izbira prejemnikov nagrade Saharova.