Razprava o stanju v EU 2022: kaj je in kako jo spremljati 

 
 

Ali EU dobro rešuje ključne izzive Evropejcev? Evropski poslanci bodo 14. septembra vzeli delo in načrte Evropske komisije pod drobnogled. Spremljajte razpravo SOTEU v živo.

Kaj je razprava o stanju v Evropski uniji?


Vsako leto septembra Parlament povabi predsednika oziroma predsednico Evropske komisije na razpravo, na kateri s poslanci razpravlja o tem, kaj je Komisija naredila v minulem letu, kaj namerava narediti v naslednjem in kakšna je njena vizija za prihodnost. To je razprava o stanju v Evropski uniji (znana tudi kot SOTEU - State of the European Union).

Po predstavitvi s strani Komisije poslanci, neposredno izvoljeni predstavniki evropskih državljanov, vzamejo delo Komisije pod drobnogled in se prepričajo, da se loteva ključnih skrbi Evropejcev.

Razprava o stanju v Evropski uniji vpliva na delovni program Komisije za prihodnje leto.

Zakaj je razprava o stanju v Evropski uniji 2022 pomembna?


Odziv EU na rusko vojno v Ukrajini, podnebne spremembe, ukrepi EU proti naraščajočim življenjskim stroškom, energijska kriza in pravna država so med najbolj perečimi zadevami, s katerimi se sooča Unija.

Prednostne naloge, ki jih je predsednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na lanski razpravi o stanju v Evropski uniji, so še vedno aktualne, denimo soočanje s pandemijo koronavirusa in njenimi posledicami ter digitalna preobrazba.

Parlament v skladu s predlogi državljanov za spremembe EU, ki jih je sprejela konferenca o prihodnosti Evrope, pričakuje, da bo EU prisluhnila zahtevam državljanov in se odzvala z ambicioznimi politikami, še posebej v kriznih trenutkih.

Kje spremljati #SOTEU?


Razprava bo predvajana v živo prek spleta na naši spletni strani v sredo, 14. septembra, od 9. ure dalje. Tolmačenje bo dostopno v vseh 24 uradnih jezikih Unije, tako da lahko preprosto izberete jezik.

Parlament odslej nudi tudi orodje za avtomatsko podnaslavljanje. Odprite povezavo do prenosa, nato odprite orodje za avtomatsko podnaslavljanje, vstopite kot gost in izberite jezk, ki ga želite.

Spremljate jo lahko tudi na Facebooku in se pridružite razpravi na naših straneh na Twitterju, LinkedInu in Instagramu.

Ne pozabite uporabiti ključnika #SOTEU.

Fotografije in posnetke najdete v multimedijskem središču Evropskega parlamenta.

Na Newshubu lahko spremljate, kaj o razpravi o stanju v Evropski uniji pravijo evropski poslanci na svojih straneh na družabnih omrežjih.