Deli to stran: 

članki 

brexit irska        

Irska bo najverjetneje država, na katero bo izstop Velike Britanije iz EU najbolj vplival. Evropski parlament želi omiliti posledice izstopa.

članki 

Evropski parlament, Bruselj, 28/06/2016        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v uvodnem nagovoru ob otvoritvi izrednega zasedanja v Bruslju povedal, da gre za prvi primer sklica seje v tako kratkem času, vendar pa je tudi odločitev Velike Britanije o izstopu brez primere. Pozdravil je britanskega komisarja v odstopu Jonathana Hilla, se mu zahvalil za njegovo delo in izrazil priznanje njegovi odločitvi za odstop, ker je sam zagovarjal obstanek v EU. Poslanci in komisarji so Hillu izrazili spoštovanje s stoječimi ovacijami.

Vaše državljanske pravice EU        

Evropska unija in London se bosta kmalu začela pogajati o sporazumu o izstopu Združenega kraljestva iz unije. Poleg tega sporazuma bo treba doseči tudi dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom. V sredo, 5. aprila, bodo poslanci na plenarnem zasedanju govorili o prednostnih nalogah v pogajanjih ter o pogojih Parlamenta za soglasje k sporazumu o izstopu. Poslanci poudarjajo, da je treba v pogajanjih najprej zavarovati interese državljanov.

članki 

Rdeče linije pri pogajanjih o Brexitu        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski poslanci so v sredo z veliko večino (516 glasov za, 133 proti z 50 vzdržanih glasov) sprejeli resolucijo, ki opredeljuje ključna načela in pogoje Parlamenta za njegovo končno odobritev sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU, s katerim morajo poslanci soglašati, da bo lahko stopil v veljavo.

infographic illustration        

Združeno kraljestvo je 29.marca v skladu s členom 50 Pogodbe o delovanju Evropske unije sprožilo postopek za izstop države iz EU. Unija in London imata zdaj dve leti časa, da oblikujeta sporazum o izstopu. Pogajanja o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU in Združenim kraljestvom pa bodo predvidoma trajala dlje. Preden bo stopil v veljavo, bo sporazum o izstopu moral potrditi tudi Evropski parlament.

Konferenca predsednikov EP, Bruselj, 29/03/2017        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta (predsednik Parlamenta in vodje političnih skupin) je v sredo popoldne podprla osnutek resolucije, ki so ga pripravili predsedniki štirih političnih skupin in Odbor za ustavne zadeve in opredeljuje pogoje, ki bodo morali biti izpolnjeni, da bodo poslanci lahko potrdili končni sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU. Parlament bo o resoluciji sicer razpravljal in glasoval 5. aprila na zasedanju v Strasbourgu.