Predlogi Evropskega parlamenta glede škodljivih spletnih vsebin in svobode govora 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 
©AdobeStock_vegefox.com  

Kakšni so predlogi evropskih poslancev proti škodljivim in nezakonitim vsebinam na spletu in za zaščito svobode izražanja?

EU dela na novem aktu o digitalnih storitvah, s katerim želi oblikovati hitro razvijajoče se digitalno gospodarstvo na ravni EU in postaviti standarde za preostali svet. Med temeljnimi vprašanji, ki jih poslanci želijo obravnavati, je zaščita uporabnikov pred škodljivimi ali nezakonitimi vsebinami. Preberite, kaj je Parlament predlagal v treh poročilih, sprejetih 20. oktobra.

Jasno razlikovanje med nezakonitimi in škodljivimi vsebinami


Parlament hoče jasno razlikovanje med nezakonitimi in škodljivimi vsebinami. Nekatere tipi vsebine, kot je denimo zanikanje holokavsta, so nezakonite v nekaterih državah članicah, v drugih pa ne. škodljiva vsebina, kakršne so sovražni govor in dezinformacije, niso vedno nezakonite. Potrebno je jasno razločevanje, saj je s tema tipoma vsebine treba ravnati različno: nezakonite vsebine je treba odstraniti, škodljive pa se lahko uredi na druge načine.

Odstranjevanje nezakonite vsebine ter zaščita pravic in svoboščin


Evropski poslanci pravijo, da ni dovolj, da platforme prostovoljno ukrepajo. Poslanci hočejo jasna pravila za moderiranje vsebin, ki bodo veljala za vso Evropsko unijo. Pri tem naj bi bil uporabljen mehanizem "obveščanja in ukrepanja". Predpisi naj bi zagotovili, da bo mehanizem:

  • učinkovit - uporabniki morajo zlahka obvestiti spletne posrednike (platforme) o nezakoniti vsebini, tako da jo lahko ti hitro odstranijo;
  • da se ga ne bo zlorabljalo: v primeru, da je vsebina odstranjena, morajo biti uporabniki obveščeni in imeti morajo pravico, da se glede odločitve pritožijo nacionalnemu organu za reševanje sporov;
  • da bo spoštoval pravice in svoboščine uporabnikov, kot sta pravica do izražanja in informiranosti, tako da bodo posredniki lahko odstranjevali nezakonite vsebine skrbno0, sorazmerno in nediskriminatorno ter ne bodo odstranjevali vsebine, ki ni nezakonita.

Evropski poslanci hočejo, da ima zadnjo besedo glede zakonitosti vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki, neodvisen razsodnik in ne zasebni gospodarski subjekti.

V primerih, ko je nezakonita vsebina tudi kazniva, mora biti ne le odstranjena, temveč morajo slediti policijski in sodni ukrepi. Evropska komisija naj razmisli o tem, ali naj bodo spletne platforme obvezane prijavljati resna kazniva dejanja pristojnim organom.

Načini za boj proti škodljivim vsebinam


Za reševanje problema škodljivih vsebin, kot so sovražni govor ali dezinformacije, poslanci Evropskega parlamenta na eni strani predlagajo, naj bodo platforme bolj zavezane k preglednosti, na drugi strani pa želijo spodbuditi dvig medijske pismenosti med uporabniki.

Parlament je poudaril, da je eden od razlogov, da se dezinformacije širijo tako hitro, ta, da je spodbujanje senzacionalističnih vsebin del poslovnega modela nekaterih platform, s katerim želijo povečati dobiček. V sklopu boja proti negativnim učinkom teh praks hočejo poslanci preglednost glede tega, kako platforme služijo denar.

Uporabniki naj imajo večjo izbiro, kaj vidijo na spletu


Evropski poslanci hočejo uporabnikom zagotoviti večji nadzor nad tem, kakšne vsebine vidijo, in možnost, da se popolnoma izločijo iz usmerjenega prilagajanja vsebin zanje.

Poslanci pozivajo k strožjim predpisom o usmerjenemu oglaševanju v prid manj vsiljivemu, kontekstualnemu oglaševanju, ki je osnovano na tem, kaj si uporabnik ogleduje v tistem trenutku, ne pa na zgodovini brskanja.

Še več: hočejo, da Komisija pregleda več možnosti za upravljanje usmerjenega oglaševanja, vključno z možnostmi prepovedi.

Komisija je predlog akta o digitalnih storitvah predstavila 15. decembra 2020.