Digitalni enotni trg EU 
Spodbujanje rasti in konkurenčnosti 

Gospodarstvo  Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   

Kako Evropa ustvarja digitalni enotni trg? Preberite, kaj dela Evropski parlament na področju mobilnega gostovanja, nevtralnosti spleta, inovacij, e-trgovine in geoblokiranja.

članki 

       

Odkar je izbruhnil koronavirus, se je razcvetel spletni kriminal, saj zlonamerneži poskušajo zlorabiti strah in nove spletne navade ljudi. V nadaljevanju so nasveti, kako se lahko zaščitite.

Videoposnetki 

       
(Trajanje videoposnetka:) 

članki 

       

Otroci radi gledajo videe na spletu. Težava je, da imajo pri tem lahek dostop do video vsebin, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo. Varstvo otrok na spletu je ena izmed prednostnih nalog Parlamenta pri spremembah direktive o avdiovizualnih storitvah. Člani odbora za kulturo so tako 25. aprila podprli določila, ki bodo ponudnikom video vsebin na spletu naložila podobne obveznosti kot ponudnikom televizijskih programov, lažje bodo tudi prijave spornih videov.

       

Splet vsak dan uporabi 315 milijonov Evropejcev. EU želi za splet ustvariti takšne pogoje, da bo lahko ta prispeval k rasti in zaposlovanju. Prvi korak je odprava ovir za splet, ki jih predstavljajo različne ureditve držav članic unije. Evropska komisija je lani predstavila strategijo za digitalni enotni trg, aprila letos pa je EU napovedala odpravo stroškov roaminga z letom 2017. Poslanci bodo 25. maja govorili o predlogih Komisije za spodbujanje spletne trgovine.

       

V okviru programa WIFI4EU je lokalnim skupnostim na voljo 120 milijonov evrov izboljšanje pokritosti in hitrosti brezžičnega interneta.

       

Odprava ovir za poslovanje na spletu in ukrepi za spodbujanje razvoja digitalnih storitev: to so cilji, ki jih želi EU doseči s strategijo za vzpostavitev digitalnega enotnega trga. O tem so danes razpravljali z evropskim komisarjem, odgovornim za digitalni enotni trg, Andrusom Ansipom. Evropska komisija je strategijo predstavila 6. maja, Parlament pa bo sedaj v svojih odborih oblikoval svoje mnenje in predloge.

članki 

       

Ima državljan pravico poslikati panoramo mesta, ki vključuje spomenike in arhitekturno za in jo objaviti na socialnih omrežjih? Kako je z avtorskimi pravicami? V nekaterih članicah EU je zagotovljena svoboda panorame in ljudje jih lahko objavljajo. Na plenarnem zasedanju bo 9. julija potekala razprava o tem, ali to pravico razširiti na vse države unije ali ne. Pogovarjali smo se s poslancema, ki imata o tem različni mnenji.

       

Načelo nevtralnosti interneta določa, mora biti ves internetni promet obravnavan enako, ne glede na vrsto vsebin in spletnih aplikacij. Poslanci bodo 27. oktobra glasovali o predlogu uredbe o nevtralnosti interneta, o kateri so pogajalci Parlamenta po dveh letih pogajanj z državami EU junija končno dosegli soglasje.

Videoposnetki 

       
(Trajanje videoposnetka:) 

       
(Trajanje videoposnetka:) 

       
(Trajanje videoposnetka:) 

       
(Trajanje videoposnetka:) 

članki 

Videoposnetki 

       
(Trajanje videoposnetka:)