Doris Pack o Erasmus+: »Obdržali smo vse in to še izboljšali.« 

 
 
Poslanka Doris Pack  

Mobilnost študentov je za mlade brez dvoma ena izmed najbolj otipljivih prednosti članstva njihove države v Evropski uniji. Program Erasmus, ki ga letno izkoristi 230,000 študentov, pa so poslanci sedaj še izboljšali. Sedaj se imenuje Erasmus+, težak je 14 milijard evrov, petim milijonom mladih pa bo omogočil, da se podajo na študij, pripravništvo ali prostovoljno delo na tuje. O tem smo govorili s poročevalko, nemško poslanko Doris Pack (ELS).

Kako se Erasmus+ razlikuje od starega Erasmusa?

Erasmus, kot ga poznajo študenti, je zdaj del Erasmus+. Nov program je sedaj okvir za vso formalno in neformalno izobrazbo, usposabljanje, mladinske in športne programe. Ker nismo hoteli izgubiti blagovne znamke Erasmus, smo ga poimenovali Erasmus+. Vanj spadajo še programi Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig ter program Mladi v akciji, vključeni so tudi športni programi. Proračuni za vse te programe ostajajo ločeni.


Kakšna bo prihodnost novega programa?

Če Erasmus+ ne bi obstajal, bi si ga morali izmisliti. Gre za evropsko dodano vrednost na regionalni, državni in včasih lokalni ravni na področjih izobraževanja in mladih. Vse tisto, kar je bilo dobro, smo obdržali, to pa še izboljšali. Primer je lažje pridobivanje študentskih posojil, saj za njih jamči EU.


V Erasmus+ smo vključili tudi evropsko prostovoljstvo, ki daje ljudem možnost, da izkusijo delo na tujem, pri čemer so plačani in uživajo socialno varnost.


Bo imel Erasmus+ kakšen vpliv na zmanjševanje brezposelnosti mladih?

Ne gre za program, ki je namenjen za boj proti brezposelnosti. Je pa res, da če imaš več izkušenj, več spretnosti, še posebej v komunikacijskih tehnologijah, in govoriš več jezikov, potem lažje najdeš dobro službo, čeprav ne nujno doma. Mobilnost odpira priložnosti.


O novem programu Erasmus+ bodo poslanci razpravljali in glasovali na plenarnem zasedanju 19. novembra.