Novi program Erasmus+ ponuja še več priložnosti 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Od večjega proračuna do več priložnosti za deprivilegirane ljudi: preberite več o novem programu Erasmus+.

Parlament je odoboril nov, bolj vključujoč program Erasmus+. ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock  

Parlament je na plenarnem zasedanju 18. maja sprejel program Erasmus+ za obdobje 2021-2027. Program Erasmus+ je eden vodilnih programov EU, ki se je izkazal kot uspešen pri ustvarjanju priložnosti za mlade in izboljševanju njihovih možnosti pri iskanju zaposlitve.28 milijard  ; proračun programa Erasmu+ v obdobju 2021-2027

Evropski poslanci so izpogajali dodatnih 1,7 milijarde evrov za program, ki ima sedaj skoraj dvakrat tolikšen proračun kot v obdobju 2014-2020. 

To naj bi omogočilo okoli desetim milijonom ljudem, da se v prihodnjih sedmih letih udeležijo dejavnosti v drugih državah. Med njimi bodo študentje, profesorji, učitelji in trenerji v vseh sektorjih.

Centri poklicne odličnosti, ki so jih predlagali evropski poslanci, so sedaj del novega programa Erasmus+. Ta mednarodna središča zagotavljajo kakovostna usposabljanja, da lahko ljudje razvijejo uporabne spretnosti v ključnih sektorjih.

Program Erasmus+, ki je prioriteta Parlamenta, je sedaj bolj dostopen in vključujoč. To pomeni, da deprivilegirani ljudje lažje sodelujejo in imajo koristi od učenja jezikov, administrativne podpore, mobilnosti in priložnosti e-učenja.

V skladu s prioritetami EU se bo Erasmus+ osredotočal na digitalni in zeleni prehod in bo spodbujal zdrav življenjski slog ter vseživljenjsko učenje odraslih.

Kaj je Erasmus+?


Program Erasmus+  velja za enega najuspešnejših programov Evropske unije: prve Erasmus izmenjave so začele potekati že v letu 1987.

Erasmus+ je program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. Začel se je zgolj kot program študijskih izmenjav, danes pa je veliko več, saj milijonom evropskih prebivalcev omogoča študij, usposabljanje, delovno izkušnjo ali prostovoljsko delo v tujini.

V 30 letih se je programa Erasmus+ udeležilo več kot devet milijonov ljudi, samo v letu 2019 je bilo v aktivnosti vključenih 940 tisoč ljudi. Program trenutno pokriva 32 držav, saj so poleg vseh 27 držav EU vanj vključene tudi Turčija, Severna Makedonija, Norveška, Islandija in Lihtenštajn.

Podatki Evropske komisije kažejo, da tretjini praktikantov v programu Erasmus+ podjetja, v katerih opravljajo pripravništvo, ponudijo službo. V petih letih po zaključku študija je stopnja brezposelnosti oseb, ki so bili vključeni v Erasmus+ kar 23 % nižja kot pri tistih, ki v času študija niso sodelovali v programih mobilnosti.

Prav tako Erasmus+ ponuja možnosti mednarodnega sodelovanja podjetjem, organizacijam in univerzam ter podpira vzdržni razvoj visokega šolstva v partnerskih državah.

Kako se prijaviti?


Erasmus + nudi priložnosti za ljudi in organizacije iz vsega sveta. Pogoji so odvisni od tega, za katero obliko programa se prijavljate. Več informacij o možnostih, pogojih in poteku prijave najdete na spletni strani Erasmus+.