Finalisti za letošnjo filmsko nagrado Lux: Kje si jih lahko ogledate? 

 
 

Skrivnosten politični umor, triler o moči in korupciji ter zgodba o dekletu, ki spreminja patriarhalne tradicije – trije filmi, ki si jih lahko kmalu ogledate v vašem bližnjem kinu.

Finalisti letošnjega izbora za filmsko nagrado LUX bodo od oktobra do februarja predvajani po vsej Evropi.Cold Case Hammarskjöld, Kraljestvo ter Bog obstaja, ime ji je Petrunija so trije zelo različni filmi, ki jih povezuje skupna rdeča nit: so evropski, zgodbe njihovih protagonistov pa nas vabijo k razmisleku o politiki, vrednotah in tradiciji ter predsodkih, ki nas obdajajo.


Filmski dnevi LUX


Trije filmi so finalisti letošnjega izbora za filmsko nagrado LUX, ki evropskim filmom pomaga prodreti do evropskega občinstva, s čimer se lahko kosajo s sicer dominantno produkcijo ameriških blokbusterjev. Zato so vsi filmi v finalnem izboru podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikov EU.


Če jih še ne najdete v kinodvoranah blizu vas, potem bodite pozorni na filmske dni LUX, ki bodo to jesen finalne filme brezplačno predvajali v več kot 50 mestih ter na številnih filmskih festivalih po vsej Evropi. Vse projekcije lahko najdete tukaj, v Sloveniji pa bomo tri finaliste lahko videli 13. novembra na mednarodnem filmskem festivalu LIFFe v Ljubljani.Filmi v finalnem izboru:


Cold Case Hammarskjöld, danski režiser Mads Brügger

Ste že slišali za teorije zarote o smrti švedskega generalnega sekretarja Združenih narodov Daga Hammarskjölda? Leta 1961 je umrl v skrivnostni letalski nesreči na poti v Kongo, kjer je želel skleniti pogajanja o premirju v konfliktu, v katerega so bili vpleteni ogromni gospodarski in politični interesi. Hammarskjöld je bil napreden politik, ki je želel zahodnim državam, predvsem Veliki Britaniji in Franciji preprečiti ponovno vzpostavitev vpliva in moči nad nedavno osvobojenimi kolonijami. Zgodba razkriva ozadje skrivnostne letalske nesreče, pri čemer začne s starimi dokazi, ki počasi vodijo do novih presenetljivih razkritij. Provokativen dokumentarec ima veliko povezav s problemi modernega sveta. Opozarja na zavajanja politikov, ob enem pa razkriva tudi njihove človeške plati. Je tretji dokumentarec v zgodovini filmske nagrade LUX, ki se mu je uspelo prebiti med finaliste.


Bog obstaja, ime ji je Petrunija, severno-makedonska režiserka: Teona Mitevska

Film o ženski, ki se kljub prepovedi udeleži tradicionalnega moškega potopa v reko, pri katerem udeleženci po ortodoksni tradiciji iščejo križ, ki ga v vodo vrže duhovnik. Ko ji kot edini ženski križ tudi uspe najti, to razjezi prebivalce in duhovnika, ki jo zaradi tega celo prijavi policiji. Petrunija zavrne očitke, da bi križ, ki po tradiciji prinaša srečo, morala vrniti: »Zakaj tudi jaz ne bi smela imeti pravice do sreče,«, izjavi ob borbi za enakopravnost spolov. Bog obstaja, ime ji je Petrunija je nastal v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške, slovenski koproducent je Danijel Hočevar.


Kraljestvo, španski režiser Rodrigo Sorogoyen

Kako daleč bo šel nekdo, da bo ostal na oblasti? Z adrenalinom nabit triler Kraljestvo se ukvarja s korupcijo v politiki in neizprosnim bojem za oblast, v katerem se lahko prijatelji in sovražniki hitro zamenjajo. Zgodba pripoveduje o zatonu priljubljenega in uspešnega politika, katerega moč se je še do pred kratkim zdela neminljiva. A z izbruhom afere se njegova oblast začne drobiti. Pripravite se na čustvene spore, napete avtomobilske pregone in spopade z novinarji, ki si na vse pretege želijo razgaliti zakulisje dogajanja.