Prejemnica evropske filmske nagrade LUX: »Vsi se lahko poenotimo s hrepenenjem po pravičnosti« (video) 

 
 

Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je prejemnik letošnje filmske nagrade LUX. Z režiserko Teono Mitevsko smo se pogovarjali o moči zgodbe, v kateri se ženska bori proti sistemu.


»To je zgodba o Petruniji, mladi ženski, ki v iskanju pravičnosti in njenega mesta v družbi izziva ustaljena pravila.« Tako režiserka Teona Mitevska opisuje nagrajeni film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvaške in Francije.


Mitevsko je pri ustvarjanju filma navdihnila resnična zgodba iz Štipa, majhnega mesta v Serverni Makedoniji. Tam je pred petimi leti mlada ženska povzročila veliko razburjenje s tem, ko je sodelovala – in celo zmagala – v tekmovanju, tradicionalno rezerviranim za moške.


Večina ortodoksnih kristjanov 19. januarja praznuje razodetje s tradicionalnim dogodkom, v katerem duhovnik v jezero ali reko zaluča križ, moški pa tekmujejo v tem, kdo ga bo našel in prinesel na kopno. Zmagovalec naj bi bil za nagrado deležen celoletne sreče.Zgodba o iskanju samozavesti


Petrunija je nekoliko močnejša, brezposelna 32-letna diplomirana zgodovinarka, ki jo nenehno zatira njena ukazovalna mati. Zaradi frustracije nad njenim položajem v družbi se v iskanju križa brez premišljanja impulzivno požene v ledeno mrzlo vodo, ne glede na družbeno nesprejemljivost takšnega dejanja.


»Na začetku Petrunija deluje skoraj kot anitheroj – ni videti, da bi bila sposobna karkoli narediti, potem pa s pogumnim dejanjem razkrije svoj pravi obraz. To je pomembno sporočilo, posebej za ženske, saj je za mnoge izmed nas samozavest še zmeraj velik problem. To se dogaja tudi Petruniji, želi si reči, da, tudi jaz imam pravico do nekaterih stvari. To je film o ženski, ampak vsi se lahko poistovetimo z bojem za pravičnost,« je v Facebook live pogovoru po prevzemu nagrade povedala Mitevska.


V filmu Petrunija znotraj lokalne skupnosti povzroči veliko razburjenje, cerkev pa jo obtoži kraje križa. Policijski inšpektor pod pritiski duhovnika Petrunjo privede na policijsko postajo, med tem ko se zunaj zbirajo jezni moški, ki sodelovanje ženske v tradicionalnem tekmovanju vidijo kot žalitev boga. Petrunja odgovarja: »Zakaj tudi jaz nimam pravice do sreče?«


Moč filma


»Petrunja je primer moči, ki jo ima film, da spremeni stvari v svetu,« poudarja Mitevska. Ob tem spomni, da je v Štipu tudi letos za križem v vodo skočila ženska, pa to ni več vzbudilo nobenega negodovanja.


Med podelitveno slovesnostjo, ki je 27. novembra potekala v plenarni dvorani Evropskega parlamenta, je predsednik David Sassoli dejal: »Film je eden izmed ključev, ki nam pomaga odkleniti vrata do razumevanja realnosti, v kateri živimo. Filmska nagrada LUX nam nudi izjemno priložnost, da storimo prav to.«


V ožjem izboru za letošnjo nagrado LUX sta bila še dva filma: dokumentarec "Nerešeni primer Daga Hammarskjölda", danska, norveška, švedska in belgijska koprodukcija danskega režiserja Madsa Brüggerja in politični triler "Kraljestvo" režiserja Rodriga Sorogoyena, koproduciran v Španiji in Franciji.Podpora evropskemu filmu


Nagrada LUX evropskim filmom pomaga prodreti do evropskega občinstva, s čimer se lahko kosajo s sicer dominantno produkcijo ameriških blokbusterjev. Zato so vsi filmi v finalnem izboru podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikov EU, zmagovalec pa prejme tudi sredstva za mednarodno promocijo.