Mednarodni dan žena 2021: Ženske na prvih bojnih linijah proti covidu-19 

 
 
Mednarodni dan žena 2021 v Evropskem parlamentu  

Evropski parlament letos obeležuje mednarodni dan žena z opozarjanjem na ključno vlogo žensk v premagovanju krize covida-19.

Ženske so na prvih bojnih linijah boja proti pandemiji koronavirusa in to ne le, ker je večina zdravstvenih delavcev žensk. Veliko jih je kriza močno prizadela tudi zato, ker so v negotovih ali prekatnih zaposlitvah, ki so v krizi izginile ali se spremenile. Poleg tega so omejitve gibanja vodile v povečanje nasilja v družini. Parlament je pozval k reševanju teh neenakosti.

Evropski parlament bo obeležil mednarodni dan žena na plenarnem zasedanju 8. marca. Novozelandska premierka Jacinda Ardern bo nagovorila poslance prek videa.

Vpliv pandemije covida-19 na ženske v številkah

Oglejte si plenarno zasedanje z nagovorom predsednice Nove Zelandije Jacinde Ardern in podpredsednice ZDA Kamale Harris (8. marec 2021 od 17. ure).

Ženske v boju proti covidu-19


Odbor FEMM želi o situacijah, s katerimi se soočajo ženske v krizi, osveščati z obeleževanjem mednarodnega dneva žena 2021 z medparlamentarnim srečanjem "Močne smo: Ženske na čelu boja proti covidu-19", ki bo 4. marca.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bosta odprla dogodek, ki ga bo gostila predsednica odbora FEMM Evelyn Regner. Med udeleženci dogodka sta tudi Helena Dalli, evropska komisarka za enakost spolov, in predsednica Grčije Ekaterini Sakelaropoulou.

Na panelni diskusiji "Ženske na čelu boja in lekcije, pridobljene iz kriznega upravljanja" bodo politične voditeljice, ključne zdravstvene delavke in strokovnjakinje za enakopravnost spolov izmenjale primere dobre prakse in svoje osebne izkušnje z opolnomočenjem žensk med krizami z evropskimi in nacionalnimi poslanci.

Spremljate dogodek v živo 4. marca ob 9. uri.


Dan pred tem bodo na seminarju, ki se bo osredotočal na znanstvenice in negovalke, svoje poglede delile raziskovalke iz farmacevtske industrije, strokovnjakinje na področju enakopravnosti spolov, zdravstvene in socialne delavke in evropske poslanke.

Pridružite se nam na družbenih omrežjih


Predsednica odbora FEMM Evelyn Regner bo 8. marca v živo na Facebooku odgovarjala na vaša vprašanja glede stanja na področju enakopravnosti spolov v EU in tega, kako je pandemija ženske spravila v večje stiske.

Pridružite se intervjuju v živo 8. marca ob 11. uri.

 

Evelyn Regner se bo nato pridružila Anji Rubik v pogovoru v živo na Instagramu o spolnih in reproduktivnih pravicah žensk in stališču Evropskega parlamenta glede de facto prepovedi splava na Poljskem. Anja Rubik je znana poljska vplivnica. 

Pridružite se intervjuju v živo 8. marca ob 12. uri.

Preberite več o prizadevanjih Parlamenta za enakost spolov in si oglejte časovnico ključnih dogodkih v EU na tem področju.

Sledite dogodkom na družbenih omrežjih: 
  • #IWD2021EP  
  • #IWD2021  
  • #InternationalWomensDay  
  • #mednarodnidanžena