Oleg Sencov prevzel nagrado Saharova 2018  

 
 

Po izpustitvi na prostost je ukrajinski filmski režiser in borec za človekove pravice v Strasbourgu prevzel nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli.

Podelitev nagrade Saharova 2018 v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu  

Oleg Sencov je nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharova 2018 lahko osebno prevzel na slovesnosti v Strasbourgu, potem ko so ga 7. septembra 2019 ruske oblasti v sklopu dogovora o zamenjavi zapornikov izpustile na prostost. Sencov bi nagrado moral prejeti že konec lanskega leta, vendar je bil zaprt zaradi protestiranja proti ruski priključitvi Krima.


Ob svečani podelitvi nagrade je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli dejal: »Gospod Sencov, jasno ste stali za svojimi principi in prepričanji, za kar ste drago plačali s svojo svobodo. Za takšno stvar nihče ne bi smel biti obsojen«.


Sassoli je pohvalil pogum borcev za svobodo, ki ob kršitvah človekovih pravic povzdignejo svoj glas. »Oleg Sencov je na prostosti, vendar pa v priporu v vzhodni Ukrajini ostaja še veliko drugih, med njimi tudi blogerji in novinarji kot je Stanislav Aseyev. Pozivamo k njihovi izpustitvi.«


Oleg Sencov je v govoru ob prevzemu nagrade povedal: »Prejeti to nagrado je velika čast in odgovornost. Ne sprejemam je kot osebno počastitev, pač pa kot nagrado vsem ukrajinskim političnim zapornikom, ki so bili v ruskih zaporih ter vsem tistim, ki so še zmeraj tam«. V nagovoru je pohvalil Evropsko unijo in njene demokratične vrednote ter izrazil kritiko nad ruskimi »militarističnimi« praksami.


Kdo je Oleg Sencov?

Sencov je ukrajinski filmski režiser, ki so ga ruske oblasti obsodile na 20 let zapora zaradi »načrtovanja terorističnih aktivnosti« na Krimu. Organizacija Amnesty International je sodni proces opisala kot nepošteno sojenje pred vojaškim sodiščem.

Postal je simbol za približno 70 ukrajinskih državljanov, ki so bili ilegalno aretirani in obsojeni na visoke zaporne kazni na krimskem polotoku.

Sencov je v priporu gladovno stavkal od sredine maja do 6. oktobra 2018, ko je stavko prekinil zaradi prisilnega hranjenja.


Nagrada Evropskega parlamenta

Nagrada Saharova za svobodo misli je poimenovana po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu. Prvič je bila podeljena leta 1988. Njeni prejemniki so posamezniki in organizacije, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine.