Covid-19: Pazite se spletnih prevar in nepravičnih praks 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Nekateri spletni prodajalci izkoriščajo strahove, povezane z izbruhom koronavirusa, za prodajo lažnih zdravil ali navijanje cen, zato Evropska unija ukrepa.

Pazljivo pri nakupih prek spleta. ©Ngampol/Adobe Stock  

Nakupovanje prek spleta je v času, ko se veliko Evropejcev zaradi samoizolacije in omejevanja socialnih stikov drži doma, v porastu. Medtem, ko poskušamo sebe in svoje družine zaščititi pred virusom, pa nekateri prodajalci izkoriščajo naše strahove, da bi nam po močno pretiranih cenah prodali lažna zdravila ali izdelke, ki naj bi preprečevali okužbo.


Lažnive trditve se lahko nanašajo na karkoli od mask do zdravil in razkužila za roke, ki jih napačno označujejo kot »edino zdravilo za koronavirus« ali »edino zaščito proti koronavirusu« in prodajajo za večkratnike njihove cene. Prodajalci uporabljajo tudi druge trike, poudarjajo na primer pomanjkanje določenega izdelka, da bi prepričali potrošnike v nakup.

Na kaj biti pozoren


Pozorni ste lahko na nekaj znakov, ki izdajajo prevarantske prakse. Pazite, če opazite katero od naslednjih trditev:


  • izrecne ali prikrite trditve, da izdelek lahko prepreči ali zdravi covid-19,
  • podpiranje trditev z neuradnimi viri, kot so samooklicani zdravniki,
  • uporaba imen ali logotipov vladnih organizacij, strokovnjakov ali mednarodnih institucij, ki naj bi podprle trditve, a brez povezav do uradnih dokumentov,
  • trditve, da je izdelek: »na voljo samo danes«, »skoraj razprodan« itd.,
  • močne trditve, kot so: »najnižja cena na tržišču«, »edini izdelek, ki lahko ozdravi okužbo s covidom-19« itd.,
  • visoke cene, ki naj bi jih upravičevale zdravilne lastnosti izdelka.

Če na spletnih platformah naletite na nepodprto ali zavajajočo trditev, o tem obvestite upravljavca platforme. Upoštevajte, da jih včasih z dobrimi nameni delijo prijatelji ali družinski člani, ki so bili zavedeni in mislijo, da vam pomagajo.


Vedno se poslužujte zanesljivih virov informacij o koronavirusu, kot so vlade, zdravstvene ustanove ali mednarodne organizacije, denimo Svetovna zdravstvena organizacija.

Kako pomaga EU


Evropska komisija in nacionalni organi, odgovorni za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov, so zagnali več skupnih ukrepanj proti spletnim prevaram, povezanim z izbruhom koronavirusa. Nacionalni organi so 20. marca 2020 objavili skupno mnenje o najpogosteje prijavljenih prevarah in nepoštenih praksah, ki pomaga spletnim platformam prepoznavati takšne protizakonite dejavnosti, jih odstraniti in preprečiti, da bi se pojavile podobne.


23. marca 2020 je komisar za pravosodje Didier Reynders pisal več platformam, družbenim omrežjem, iskalnikom in spletnim tržnicam ter zahteval njihovo sodelovanje pri odstranjevanju prevar, kot so lažna zdravila za koronavirus, s platform.

Direktiva o nepoštenih poslovnih praksah prepoveduje zavajanje potrošnikov glede prednosti ali rezultatov, ki jih lahko pričakujemo od uporabe izdelka, prav tako trgovec ne sme lažno zatrjevati, da lahko izdelek pozdravi bolezni ali da bo na voljo samo za omejeno obdobje. Kadar trgovec trdi, da lahko njegov izdelek pozdravi bolezen, mora biti sposoben predložiti ustrezna dokazila o točnosti teh trditev. Upravljavci platform, ki so dejavni v EU, morajo ustrezno ukrepati, kadar se seznanijo s kakršno koli nezakonito dejavnostjo, ki se izvaja na njihovih spletiščih.


Evropska komisija je napovedala, da bo do konca leta 2020 predstavila predlog novega akta o digitalnih storitvah, ki bo prispeval k varnosti digitalnega okolja za uporabnike in podjetja po vsej EU.


21. oktobra je Parlament podal svoja priporočila, v katerih so poslanci poudarili načelo "kar je nezakonito v fizičnem svetu, je tudi na spletu" in dejali, da bi morala biti v ospredju akta zaščita potrošnikov in varnost uporabnikov. Poslanci hočejo tudi, naj bodo platforme in spletni posredniki bolj zavezani ukrepati proti prevarantskim prodajalcem, ki prodajajo ponarejene, nezakonite ali nevarne izdelke - kot je bila denimo ob začetku pandemije covida-19 ponarejena medicinska oprema.

Parlament je v resoluciji, sprejeti novembra 2020, ponovno pozval k boljšemu zagotavljanju varnosti izdelkov. Evropski poslanci hočejo strožje ukrepe, ki bodo zagotovili, da so vsi izdelki, ki se prodajajo v EU, varni, ne glede na to, ali se prodajajo prek spleta ali v fizičnih trgovinah, in na to, ali prihajajo iz EU ali tretje države. Poslanci zato hočejo bolj učinkovit nadzor trga, spletne trgovine pa se naj vzame bolj natančno pod drobnogled, nosijo naj večjo odgovornost ter spoštujejo enake predpise kot drugi subjekti iz držav EU in tretjih držav, ki poslujejo v EU.

Poglejte, kaj Evropski parlament dela na področju stroškov gostovanja, nevtralnosti interneta, inovacij, spletnega trgovanja in geografskega blokiranja.