Kako se je Parlament prilagodil, da lahko deluje tudi med pandemijo 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Pandemija covida-19 je Parlament prisilila, da je omejil srečanja v živo in pričel delovati na daljavo, a poslanci nadaljujejo svoje delo glede nujnih ukrepov in dolgoročnih prioritet.

Parlament še naprej izvaja svoje temeljne funkcije: sprejemanje zakonov, potrjevanje proračuna EU, nadzor nad Komisijo. Svoje delovanje je prilagodil tako, da odbori in plenarno zasedanje lahko delajo na ukrepih, ki so potrebni za odziv EU na covid-19, in na dolgoročnih prednostnih nalogah, kot so zeleni dogovor, digitalne storitve, kmetijska politika EU, dolgoročni proračun in Brexit. 

Evropski poslanci se udeležujejo razprav preko videoklicev iz pisarn Evropskega parlamenta v državah članicah.  

Demokracije se ne more ustaviti


Kot milijoni drugih Evropejcev tudi evropski poslanci in osebje Parlamenta delajo od doma zaradi ukrepov, ki so v veljavi za preprečevanje širjenja koronavirusa. 

»Demokracija med tako dramatično krizo ne more biti na čakanju … Kot zakonodajalci imamo sredstva, možnost in dolžnost pomagati,« je dejal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pred prvim plenarnim zasedanjem, na katerem je bilo uporabljeno glasovanje na daljavo.

Plenarno zasedanje


Poslanci so morali biti doslej prisotni, da so lahko glasovali. Poslovnik parlamenta opredeljuje, da je pravica do glasovanja osebna pravica in da poslanci oddajajo svoje glasove posamično in osebno.

Parlament je razvil sistem glasovanja na daljavo, ki je varen, saj vključuje mehanizme preverjanja, in učinkovit: na marčevskem plenarnem zasedanju so se odvili ena razprava, tri glasovalna zasedanja in 11 glasovanj, oktobra pa 18 razprav, 13 glasovalnih zasedanj in 1500 glasovanj

Na oktobrskem zasedanju so lahko evropski poslanci sodelovali v razpravah iz pisarn Evropskega parlamenta v svojih državah članicah.

Trenutno torej zaradi izrednih zdravstvenih razmer plenarna zasedanja potekajo na daljavo, predsednik Parlamenta pa je dejal, da se bo Parlament vrnil na svoj sedež v Strasbourgu takoj, ko bodo okoliščine to dovoljevale.

Odbori


Tudi delo v odborih je prilagojeno, srečanja se odvijajo preko videokonferenc ali v hibridni obliki. 

Politične skupine in politična telesa


Sedem političnih skupin Parlamenta in njegova politična telesa, kot je konferenca predsednikov, prav tako nadaljujejo s svojim delom na daljavo.

Preverite 10 ukrepov EU v boju proti koronavirusu.