Evropska kultura v težavnem obdobju covida-19 potrebuje pomoč 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Kultura je eno od področij, na katero imajo pandemija in ukrepi proti njenemu širjenju posebej močan vpliv.

Evropski poslanci so v resoluciji, sprejeti 17. aprila, pozvali EU, naj zagotovi pomoč za kreativni sektor. Poudarili so posebne lastnosti tega področja in težave, s katerimi se soočajo ustvarjalci.

Pandemija je prizadela vse in mnoga področja gospodarstva so v resnih težavah. Področje kulture je med hudo prizadetimi. Širom Evrope so bili odpovedani nastopi in festivali, srečanja in razstave so prestavljeni, kini, gledališča in muzeji zaprti, televizijska in filmska produkcija pa zaustavljeni, zato so ustvarjalci brez prihodkov.

Mnoge države članice so predstavile ukrepe, ki naj bi pomagali delavcem v kulturi, evropski kulturni ministri pa so se na srečanju 8. aprila 2020 dogovarjali o pomoči za kulturno in kreativno področje med krizo covida-19.

EU sprejema ukrepe za zaščito delovnih mest, a delavci v kulturnem sektorju težje pridejo do podpore s tega naslova – veliko je samostojnih umetnikov, majhnih podjetij in dobrodelnih organizacij. Zato odbor Parlamenta za kulturo poziva, naj EU zagotovi posebno pomoč, s katero bo področje preživelo krizo.

Poslanci so v pismu komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu in komisarki za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyi Gabriel predlagali:

  • zaščito ustvarjalcev, ki niso upravičeni do nacionalnih programov pomoči, preko programa Ustvarjalna Evropa,
  • naj se poveča financiranje za Ustvarjalno Evropo, da bo sektor zagotovo prejel pomoč,
  • naj se pripravi finančni instrument znotraj Evropskega investicijskega sklada, kar bi omogočilo usmeritev sredstev v sektor.

»Na evropski ravni bi morali narediti več, da bi zagotovili primerno podporo za delavce v kulturi, dokler se razmere ne umirijo,« je dejala predsednica odbora za kulturo Sabine Verheyen (ELS, Nemčija).

Več o ukrepih, ki jih je EU do sedaj sprejela v boju proti koronavirusu.

Na razpravi s parlamentarnim odborom za kulturo sta komisarja Gabriel in Breton povedala poslancem, da je v pripravi evropski načrt pomoči za kulturni in kreativni sektor, ki bo znotraj večjega načrta za okrevanje EU. Poleg prožnosti obstoječih programov in strukturnih skladov so v igri tudi ukrepi za neposredno pomoč.

Komisija je podprla tudi zagon nove platforme Creatives Unite, na kateri kulturni in kreativni sektor delita informacije o pobudah za odziv na koronavirus.