Tuji prevzemi med krizo covida-19: Poslanci se zavzemajo za strožje pogoje 

 
 

Zaradi krize koronavirusa so evropska podjetja izpostavljena subvencioniranim tujim tekmecem. Pravila lojalne konkurence morajo veljati za vse enako, vztrajajo poslanci.

©Sveta/Adobe Stock  

Poslanci so na razpravi na plenarnem zasedanju 17. junija izrazili skrbi, da bi tuja podjetja, ki prejemajo subvencije od svojih držav, lahko poskusila pridobiti prednost pred evropskimi podjetji ali jih celo prevzela, pri čemer bi izkoristila njihove finančne težave, ki jih imajo zaradi pandemije covida-19.


Evropska komisija je dopoldne istega dne napovedala zagon javnega posvetovanja na temo obravnave izkrivljajočih učinkov tujih subvencij na enotni trg. Večina poslancev, ki so spregovorili na plenarnem zasedanju, je podprla pobudo in poudarila potrebo po lojalni konkurenci.


Posvetovanje Komisije je usmerjeno v splošne izkrivljajoče učinke, ki jih imajo tuje subvencije na trg, bolj podrobno pa se posveča tudi tujim subvencijam, ki pomagajo prevzemom evropskih podjetij ali zagotavljajo nepravično prednost pri potegovanju za javna sredstva.


Christophe Hansen (ELS, Luksemburg) je izpostavil, da “Kitajska ni edina država, ki pospešeno kupuje podjetja, oslabljena zaradi pandemije,” je pa “slon v sobi v tej razpravi.”

“Če nameravamo ohraniti javno podporo našim politikam trgovanja, jih moramo opremiti z orodji za krepitev lojalne konkurence,” je dejal.


“Gospodarskih posledic koronavirus se ne bi smelo zlorabljati za dobiček na račun šibkosti podjetij,” je dejala Agnes Jongerius (S&D, Nizozemska) in dodala: “Ne moremo le gledati, kako podjetja dobivajo nepravične subvencije in jih uporabljajo za nakupe naših podjetij.”


“Predstavljajte si nogometno tekmo, na kateri se gostje odločijo, da bodo upoštevali mnogo lažja pravila kot domači,” je dejala Stéphanie Yon-Courtin (Renew, Francija). “Take tekme ne bi bilo smisla gledati, saj bi bilo jasno, kdo bo zmagal.”


V poročilu o politiki konkurence EU, ki ga je pripravila Yon-Courtin in ga je Parlament potrdil na plenarnem zasedanju 18. junija, so poslanci poudarili, da je nujno varovati ključna podjetja in premoženje v Evropski uniji pred sovražnimi prevzemi.


Nekaj poslancev je pozvalo k strožjim pravilom za pregled neposrednih tujih naložb v EU. Unija je leta 2019 glede tega sprejela zakonodajni okvir, da bi zagotovila, da naložbe ne predstavljajo grožnje kritični infrastrukturi oziroma omogočajo dostopa do občutljivih informacij ali ključnih tehnologij. Zakonodaja bo stopila v veljavo oktobra 2020.


Izvršna podpredsednica Komisije Margrethe Vestager je poudarila pomanjkljivo preglednost tujih subvencij: “Evropske vlade se trenutno po najboljših močeh trudijo, da bi pomagale podjetjem premagati škodo, ki jo povzroča koronavirus, a to počnejo nadzorovano, pregledno … S tujimi subvencijami se ukvarjamo, ker nimamo nadzora, ni preglednosti in zato se moramo temu danes upreti.”