Evropska solidarnostna enota: priložnost za mlade 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Če ste stari med 17 in 30 let in želite prispevati k boljši družbi, se lahko prijavite v evropsko solidarnostno enoto.

Udeleženci lahko pomagajo v različnih projektih, denimo pri obnovi po naravnih nesrečah ali pri različnih socialnih vprašanjih.  

Evropski poslanci so 18. maja 2021 razširili pristojnosti evropske solidarnostne enote in potrdili njen program za obdobje 2021-2027.

Novi program vključuje vejo humanitarne pomoči, ki je bila prej samostojen program, in bo prvič samostojen program prostovoljstva z lastnimi sredstvi.


Novi program bo bolj vključujoč kot prejšnji. Komisija in države EU morajo predstaviti načrte, kako bodo povečale sodelovanje mladih s slabšimi izhodišči. Prav tako se bodo mladi lahko sedaj udeleževali prostovoljskih dejavnosti v lastnih državah.


Program predlaga dejavnsoti prostovoljstva za mlade med 18. in 30. letom in Evropski parlament je uspel zvišati proračun za 15 odstotkov v primerjavi s prejšnjim programom, ki je bil v veljavi v letih 2018-2020.

Kaj je Evropska solidarnostna enota?


Evropska solidarnostna enota je bila ustanovljena leta 2016, njen namen pa je postati evropska vstopna točka za mlade, ki želijo delati jkot prostovoljci ali sodelovati v projektih v dobro skupnosti in ljudi širom Evrope.

Cilj je mladim omogočiti, da pridobijo dragocena znanja za osebni, socialni, državljanski in poklicni razvoj, vključno z učenjem in usposabljanjem, ter da pri tem pomagajo drugim ljudem.

Projekti vključujejo izobraževanje, zdravje, varstvo okolja, delo z otroki in starejšimi, z migranti in prosilci za azil, pri čemer ima prednost dobrodelnost.

Dejavnosti ne smejo nadomeščati obstoječih delovnih mest ali pripravništev ter lahko prispevajo k zavezam podjetij glede družbene odgovornosti, ne smejo pa jih nadomestiti.

"Prostovoljstvo je resnična oblika solidarnosti in je v jedru naših evropskih vrednot. Naš novi program je bolj osredotočen in mladim v Evropi ponuja veliko več. Prostovoljstvo je pomemben del naše sodobne demokracije. To krizo bomo lahko premagali skupaj, če okrepimo našo državljansko zavzetost," je dejala poročevalka Michaela Šojdrova (ELS, Češka).

V videu si oglejte več o tem.

V evropsko solidarnostno enoto se lahko prijavijo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih evropske solidarnostne enote lahko sodelujejo osebe do 30. leta starosti.

Več o socialni politiki Evropske unije.