Terorizem 
Grožnja, ki ne pozna meja 

Varnost  Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   

Kako se Evropa bori proti terorizmu? Preverite, kaj dela EU proti radikalizaciji in financiranju terorizma, za krepitev nadzora na zunanjih mejah in več.

članki 

       

Preprečevanje financiranja terorizma, nadzor nad skrajneži, ki se vračajo iz tujine, učinkovit nadzor zunanje meje. To je le nekaj izmed ukrepov EU v boju proti terorizmu.

       

EU se je z džihadističnim terorizmom spoprijemala že v preteklosti, po letu 2015 pa je doživela nov val islamističnih napadov. Kaj džihadistični teroristi hočejo? Kdo so? Kako napadajo?

Videoposnetki 

članki 

članki 

       
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Uredba, ki jo je Parlament sprejel v četrtek, predvideva obvezno preverjanje istovetnosti potnih listin v bazah podatkov za vse državljane EU in državljane tretjih držav ob prehodu zunanjih meja Unije.

       
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski poslanci so v četrtek potrdili predlog direktive o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih (PNR) za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj. Letalski prevozniki bodo z novo zakonodajo zavezani, da pristojnim organom držav članic posredujejo podatke o svojih potnikih za lete iz tretjih držav v EU in iz Unije v tretje države.

       

Avtomatsko orožje v EU je danes v splošnem prepovedano, za posedovanje polavtomatskega orožja je potrebno dovoljenje; vse druge vrste strelnega orožja je treba prijaviti. V skladu z novimi pravili, ki jih predlaga Evropska komisija, bi morali za dovoljenje za posedovanje orožja zaprositi tudi zbiralci in muzeji, enako velja za prijave. V odboru za notranji trg je o tem 15. marca potekala razprava pod predsedstvom Vicky Ford (ECR, Velika Britanija).

       

Teroristični napadi 22. marca v Bruslju niso bili prvi na evropski tleh - leta 2004 je počilo v Madridu, leto kasneje v Londonu, nato pa še dvakrat leta 2015 v Parizu -, so pa še bolj poudarili potrebo po tesnejšem sodelovanju držav Evropske unije v boju proti terorizmu. Poslanci bodo v torek, 12. aprila, od 15. ure naprej razpravljali, kako ukrepati.

       

V zadnjih nekaj letih so imeli Evropejci na tak ali drugačen način spoznati grožnjo terorizma. Kako ukrepati proti terorizmu, še posebej po zadnjih napadih v Parizu? S tem vprašanjem se ukvarja tudi Parlament.

       

»Noben državljan, nobena država se danes ne more počutiti varna pred terorističnim napadom. Zato moramo delovati hitro in učinkovito.« To so bile besede francoskega notranjega ministra Matthiasa Fekla, ki se je skupaj s svojim nemškim kolegom Thomasom de Maizièrom 27. marca udeležil seje odbora za državljanske svoboščine. Ministra sta se zavzela za bolj varne zunanje meje EU, več izmenjave informacij med državami EU in ukrepe proti radikalizaciji in terorizmu.

       

Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 na New York, so ZDA od evropskih oblasti začele zahtevati dostop do osebnih podatkov letalskih potnikov na čezatlantskih letih. Direktiva o evidenci podatkov o letalskih potnikih (PNR) je zato že nekaj let v zakonodajnih postopkih EU. Decembra 2015 so države članice in Parlament dosegle dogovor o zakonodaji, poslanci pa so zakonodajo potrdili aprila 2016.

članki 

       

Kako ukrepati proti terorizmu v času, ko skrajneži v Evropski uniji vse uspešneje novačijo ljudi v svoje vrste in se iz bojišč v Siriji in Iraku domov vračajo posamezniki z evropskimi potnimi listi? 16. februarja so poslanci podprli novo direktivo o boju proti terorizmu. Ta priprave na teroristična dejanja in potovanja v tujino s tem ciljem v vsej EU označuje za kazniva dejanja.

       

Več kot 5000 Evropejcev je odpotovalo na konfliktna območja in se pridružilo terorističnim skupinam; ob vrnitvi v domače države ti posamezniki predstavljajo veliko varnostno tveganje. Parlament zato podpira novo zakonodajo, ki priprave na teroristične napade označuje za kazniva dejanja v vsej EU in nalaga oblastem preverjanje ljudi, ki potujejo v in iz kriznih žarišč. Več v videu.

       

Tudi če ste puško ali pištolo spremenili tako, da lahko strelja le slepe naboje, bo za takšno orožje še vedno veljala evropska zakonodaja o nakupu in posedovanju orožja. Takšno orožje je namreč mogoče prilagoditi tako, da je z njim znova mogoče streljati s pravimi naboji. »Cilj nove zakonodaje je zapreti zakonsko luknjo, ki so jo izkoristili napadalci v terorističnih napadih v Parizu,« je po potrditvi novih pravil v odboru za notranji trg 14. julija dejala Vicky Ford (Združeno kraljestvo, ECR).

       

Europol je policijska agencija Evropske unije; njene naloge so usklajevanje ukrepov držav članic pri ukrepanju zoper terorizem in organizirani kriminal. Parlament je 11. maja podprl zakonodajo, ki Europolu daje več pooblastil na področju boja proti terorizmu.

       
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropska policijska agencija Europol se bo z novimi pravili delovanja, ki jih je Parlament potrdil v sredo, lahko hitreje odzivala v boju proti terorizmu, spletnemu kriminalu in drugih kaznivim dejanjem. Hkrati se je okrepilo varstvo osebnih podatkov in zvišal demokratični nadzor nad delovanjem.

       

Po novembrskih terorističnih napadih v Parizu je francoska vlade države članice Evropske unije zaprosila za pomoč v skladu z ustreznimi členi Pogodbe o EU. To se je zgodilo prvič v zgodovini unije. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 20. januarja razpravljali o francoski prošnji, dan kasneje bodo o njej sprejeli tudi resolucijo.

Videoposnetki 

članki 

       

Izmenjava informacij med obveščevalnimi službami in okrepitev nadzora na zunanjih mejah EU sta ukrepa, s katerimi se lahko države članice najbolje obranijo pred grožnjo terorizma, so v razpravi na plenarnem zasedanju 21. januarja menili poslanci.

       

Teroristični napadi v Parizu 13. novembra so pokazali na pomanjkljivo izmenjavo pomembnih informacij med policijami in pravosodnimi organi v EU. Parlament si zato prizadeva za čim hitrejši dogovor o direktivi o izmenjavi evidenc letalskih potnikov in za večjo vlogo Europola pri vzpostavljanju učinkovitega sodelovanja policij pri pregonu terorizma.

       

Teroristični napad v Parizu 13. novembra je jasno pokazal, da teroristi in organizirani kriminal ogrožajo varnost Evropejcev. Europol je do sedaj policijam in pravosodnim organom držav članic pomagal predvsem pri pregonu kriminalcev, ni pa toliko ukrepal na področju boja proti terorizmu. Države EU so se zato odločile, da povečajo pristojnosti Europola. Odbor za državljanske svoboščine je o njih glasoval 30. novembra.

       
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Politična propaganda, ki enači begunce s teroristi, samo ustvarja sovraštvo in napačne predstave, kar spodbuja tiste, ki se pridružijo terorističnim skupinam, so menili številni poslanci v sredini dopoldanski razpravi. Namesto, da krnijo Evropo svobode in tolerance, bi si države članice morale prizadevati za krepitev varnosti s sodelovanjem obveščevalnih služb in izmenjavo podatkov ter naložbami v znanje in tehnologijo za boj proti terorizmu, so še pozvali razpravljavci.

članki 

       

V bruseljski plenarni dvorani Parlamenta je na deževen jesenski popoldan 17. novembra zadonela francoska himna. To je bil uvod v žalno slovesnost, s katero so se poslanci in zaposleni v Evropskem parlamentu poklonili žrtvam terorističnih napadov v Parizu pred nekaj dnevi. "Napadi v Parizu so bili napad na našo svobodo, evropske vrednote, naš način življenja; bili so napad na vse nas. V žalosti mi, Evropejci, stojimo skupaj s francoskim ljudstvom," je dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz.

       

Odbor za zunanje zadeve je 16. novembra gostil nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. Le malo po terorističnih napadih v Parizu je ta dejal, da vojaška sila ne bo dovolj, da bi porazila terorizem. "Begunci so žrtve terorja, ne njegov del," pa je ob tem opozoril predsednik odbora Elmar Brok (ELS, Nemčija).

       

Po ocenah strokovnjakov se v Iraku in Siriji v okviru različnih terorističnih organizacij bori okoli 5000 državljanov držav Evropske unije. Te želijo seveda preprečiti priliv teh tujih borcev v krizna žarišča; ukrepi proti radikalizaciji in novačenju državljanov EU so zato vse bolj v središču pozornosti. S tem se ukvarja tudi francoska poslanka Rachida Dati (ELS), avtorica poročila na to temo.

       

Teroristične grožnje niso prazne, so pokazali napadi v Parizu januarja letos. Gilles de Kerchove, koordinator EU za boj proti terorizmu, ima zato polne roke dela. Njegova naloga je usklajevanja ukrepov držav unije proti terorizmu in oblikovanje priporočil v zvezi dejavnostmi EU na področju boja proti terorizmu. Z de Kerchovom smo se pogovarjali o vlogi Parlamenta pri tem.

       

Le nekaj dni po terorističnih napadih v Parizu so začele vlade razmišljati o novih ukrepi za boj proti terorizmu. Ali lahko ti ukrepi oslabijo spoštovanje pravic državljanov do zasebnosti in prostega gibanja po Evropski uniji? O tem smo se pogovarjali s predsednico pododbora za varnost in obrambo Anno Elżbieto Fotyga in predsednikom odbora za državljanske svoboščine Claudom Moraesom.