Terorizem: poslanci z direktivo proti radikalizaciji in borcem iz tujih bojišč 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Kako ukrepati proti terorizmu v času, ko skrajneži v Evropski uniji vse uspešneje novačijo ljudi v svoje vrste in se iz bojišč v Siriji in Iraku domov vračajo posamezniki z evropskimi potnimi listi? 16. februarja so poslanci podprli novo direktivo o boju proti terorizmu. Ta priprave na teroristična dejanja in potovanja v tujino s tem ciljem v vsej EU označuje za kazniva dejanja.

Zakaj je potrebna nova direktiva?

 

EU je novo direktivo začela pripravljati po terorističnih napadih v Parizu novembra 2015, ki so zahtevali 130 življenj. Preiskava je pokazala, da so bili storilci radikalizirani v EU, logistično pomoč so dobivali iz Sirije, med njimi so bili tudi taki, ki so se urili in borili v tujini.


Več o ukrepih EU proti terorizmu


Obveščevalne službe ocenjujejo, da se v Iraku in Siriji v različnih oboroženih skupinah bori okoli 5000 Evropejcev. Prihajajo predvsem iz Francije, Velike Britanije, Nemčije in Belgije.


Tako imenovana Islamska država je zaradi ofenziv proti njej v težavah; iz tujine se v EU zdaj vrne od 20 do 30 odstotkov borcev; ob morebitnem porazu ISIS pa bi se lahko ta delež povečal, opozarja Europol.


Kaj določa direktiva?

 

Poročevalka o direktivi o boju proti terorizmu je Monika Hohlmeier (ELS, Nemčija).


Glavni cilj direktive je poenotiti sankcioniranje priprav na teroristična dejanja v EU. Direktiva določa, da morajo države EU naslednja dejanja preganjati kot kazniva:


  • potovanja s ciljem izvedbe terorističnih dejanj (npr. potovanje v Sirijo z namenom pridružitve ISIS)
  • uriti ali udeležiti se urjenja v tujini; posredovati informacije za izvedbo terorističnih dejanj preko spleta
  • dajati ali zbirati denar za teroristične organizacije
  • poveličevati terorizem, npr. deliti material o njihovih dejanjih na spletu