Škandal s konjskim mesom: poslanci zahtevajo strožji nadzor in strožje sankcije 

 
 

Deli to stran: 

Evropska komisija predlaga tudi testiranje mesa na podlagi DNK © BELGA_AFP_BERND THISSEN  

Prehranjevalna veriga je zelo zapletena, zato je nad njo potreben strožji nadzor, potrebne pa so tudi strožje sankcije za kršitelje pravil, so v razpravi ob škandalu v zvezi s konjskim mesom v izdelkih iz govedine v odboru za okolje 18. februarja menili poslanci. Države EU so pozvali, naj bolje izvajajo zakonodajo o označevanju in sledljivosti živil.

"Danes te kršenje pravil skoraj nič ne stane. Vsi se posvečajo kar najnižjim cenam, zato iskanje najbolj poceni sestavin vodi do prevar," je poudaril podpredsednik odbora za okolje Carl Schlyter (Zeleni, Švedska). Živilska podjetja bi morala občutiti težo kazni, je opozoril.

Tudi Britanec Chris Davis (ALDE) se je zavzel za strožje sankcije. "Za marsikoga je uživanje konjskega mesa nesprejemljivo. Kaj bi šele bilo, če bi šlo za svinjino!" se je pridušal in dodal, da se morajo živilska podjetja obnašati odgovorno. "Idealno bi bilo imeti enotne sankcije na ravni EU," je še menil.

Nemški krščanski demokrat Peter Liese pa se je zavzel za boljše upoštevanje obstoječih pravil. "Zavajanju potrošnikov se lahko izognemo z doslednim upoštevanjem obstoječe zakonodaje," je poudaril.

"Ali Evropska komisija resnično verjame, da bodo potrošniki znova zaupali podjetjem, da sama skrbijo za higieno mesa?" pa se je vprašala poslanka Linda McAvan (S&D, Velika Britanija).

Url Bernhard iz Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je poslancem razložil, da škandal s konjskim mesom ni ogrozil javnega zdravja. "Gre za prevaro in zavajanje, ne pa za vprašanje varnosti," je razložil.

"V zvezi s sledljivostjo imamo najbolj razvito zakonodajo na svetu. Prevaro smo odkrili, mesu je bilo mogoče slediti do izvora. Sistem je deloval," pa je pojasnila Paola Testori Coggi iz Evropske komisije in dodala, da ta sedaj predlaga tudi testiranje mesa na podlagi DNK.