Varstvo okolja: EU bo omejila uporabo plastičnih vrečk 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Plastične vrečke predstavljajo veliko obremenitev za okolje; majhni delci, iz katerih so narejene, zlahka pridejo v vodo in hrano. EU želi zato omejiti uporabo plastičnih vrečk.

Člani odbora bodo o ustrezni zakonodaji glasovali 31. marca ob 15. uri, na plenarnem zasedanju pa aprila v Strasbourgu.

Oglejte si glasovanje v odboru za okolje 31. marca ob 15. uri v živo

 

V skladu z novimi pravili bodo morale države EU zmanjšati število lahkih plastičnih vrečk na 90 vrečk na osebo do leta 2019 in na ne več kot 40 vrečk na osebo do leta 2025. Do konca leta 2018 plastične vrečke v trgovinah ne bodo smele biti več na voljo brezplačno.


Veliko breme za okolje

 

Vsako leto v EU zavržemo okoli osem milijard plastičnih vrečk. Te se pogosto znajdejo v morjih in rekah, kjer plastične delce použijejo živali. Tako se prej ali slej znajdejo tudi na krožnikih ljudi.

© 2009 György Gáti www.gatifoto.com  

Milijoni ton plastike se vsako leto znajdejo v oceanih, ki tam ustvarjajo ogromne plastične otoke. Največji med njimi je v Tihem oceanu.


Biorazgradljivo, res?

 

V zadnjem času trgovci ponujajo okso-biorazgradljive vrečke. Te navidezno res ne onesnažujejo okolja, razpadejo pa v majhne plastične delce, ki vseeno onesnažujejo okolje. Evropska komisija bo zato zahtevala ustrezno označevanje teh vrečk in preučila možne ukrepe za omejitev njihove uporabe.