Odpoved leta, zamuda? Imate pravico do odškodnine 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Deli to stran: 

Obroki, prenočitev ali denarna odškodnina: to so stvari, ki vam jih morajo ponuditi letalske družbe v primeru zamud, odpovedi letov in drugih nevšečnosti.


Ste na potovanju že doživeli zamudo ali odpoved potovanja? Pravice potnikov v letalskem, železniškem, avtobusnem in ladijskem prometu so pri potovanju v EU zaščitene.


Če ima vaš let zamudo, je odpovedan ali vam zavrnejo vkrcanje, ne pozabite, da imate kot potniki številne pravice. Glede na dolžino zamude in dolžino leta imate pravico do obrokov, prenočitev, spremembe poti in prevoza z drugo letalsko družbo ali denarne odškodnine. V primerih daljših zamud, zavrnjenega vkrcanja ali odpovedi leta imate tudi pravico do izbire, katero vrsto kompenzacije želite prejeti. Lahko na primer sprejmete ponujen let naslednji dan in povrnjene stroške preharane in namestitve, ali pa zahtevate vračilo denarja za vozovnico.


Za poti daljše od 3500 kilometrov se lahko denarna odškodnina povzpne do 600 evrov. Če je let krajši od 1500 kilometrov, vam pripada odškodnina v višini 250 evrov, za odpovedane lete med 1500 in 3500 kilometri pa ste upravičeni do odškodnine 400 evrov.


Tudi če uporabljate druga prevozna sredstva, imate podobne pravice (avtobusni, ladijski ali železniški promet). Več o pravicah, ki jih imate v določenih situacijah in o tem, kako jih unovčite, preverite na povezavi: Spoznajte svoje potniške pravice v EU.