Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja: da boste na poti varni 

 
 

Ker lahko poškodbe in bolezen udarijo tudi na počitnicah v tujini, je dobro, da ste zdravstveno zavarovani povsod po EU.


Kupili ste letalske karte, rezervirali hotel ob morju, svoje hišne ljubljenčke poverili sosedu - pripravljeni ste na odhod na težko pričakovane počitnice!


Ampak res ničesar niste pozabili?


Seveda, manjka evropska kartica zdravstenega zavarovanja - za vsak primer, če gre kaj narobe.


Z njo lahko uveljavljate brezplačen dostop do medicinsko nujnih zdravstvenih storitev v vseh javnih zdravstvenih sistemih držav članic EU, če tam prebivate začasno. Kartica velja tudi na Islandiji, v Liechtensteinu, na Norveškem in v Švici; zdravstvene oskrbe ste deležni po enakih pogojih in z enakimi stroški kot ljudje, ki so v teh državah zavarovani.


Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja izdajajo ponudniki zdravstvenih zavarovanj v državah EU.
Za kaj evropske zdravstvene kartice ne morete uporabiti?


Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ne morete potovati na zdravljenje v tujino, prav tako kartica ni nadomestilo za druga zdravstvena zavarovanja, ki pokrivajo zdravljenje pri zasebnikih in storitve, kot so let domov in povračilo stroškov ukradenih ali izgubljenih stvari.Več o evropskih ukrepih na področju zdravja lahko preberete v članku Kako EU izboljšuje javno zdravje?