Novi predpisi EU za cenejše pogovore in hitrejše povezave  

 
 

Deli to stran: 

Klici v druge države EU so postali cenejši, telefonskim družbam pa bodo enostavnejši predpisi pomagali pri dolgoročnih naložbah v omrežno infrastrukturo.

Klici v druge države EU bodo kmalu cenejši ©AP images/European Union-EP 

Cenejše in hitrejše storitve

Poslanci so 14. novembra glasovali v prid telekomunikacijskemu svežnju, s katerim se je s 15. majem 2019 cena klicev med državami EU omejila na 19 centov na minuto, cena besedilnih sporočil pa na šest centov. S predpisi se želijo spodbuditi tudi naložbe, potrebne za vzpostavitev povezljivosti 5G v evropskih mestih do leta 2020, s čimer bi se občutno povečala hitrost telekomunikacijskih storitev.

Španska poslanka iz vrst PPE Pilar Del Castillo Vera, ki je pristojna za obravnavo teh predpisov v Parlamentu, je dejala, da bodo „spletne storitve, kot sta Skype in Whatsapp, z novo zakonodajo za Evropejce preglednejše in zanesljivejše“.

„Trg elektronskih komunikacij se je od zadnjega pregleda 2009 precej spremenil. Uporabniki in podjetja se vse bolj zanašajo na podatkovne in internetne storitve, zato so se pojavili novi akterji. Z novimi predpisi smo posodobili okvir, vanj pa zajeli tudi te akterje“, je še dodala.


Boljše storitve

S predpisi se želi bolje zaščititi uporabnike. Tako bodo lahko odslej denimo zamenjali operaterja in bili v primeru težav upravičeni do nadomestila. Predvideni so tudi ukrepi, s katerimi se bodo spodbudile naložbe v izjemno zmogljiva omrežja ter mobilno povezljivost in 5G.

Pilar Del Castillo Vera je povedala tudi, da se povečuje povpraševanje po izjemno kakovostni, hitri in varni povezljivosti, pri tem pa kot primere navedla področja, kot so izobraževanje, raziskave in m-zdravstvo, pri katerem gre za zdravstveno prakso, podprto z mobilnimi napravami.Opozarjanje prek telefona

Sveženj vključuje tudi obvezen sistem opozarjanja prek številke 112, s katerim lahko pristojne službe prebivalce obveščajo z besedilnimi sporočili v primeru resnejših nujnih primerov, kot so teroristični napadi, večje nesreče ali naravne katastrofe.

Podrobnejše informacije o telekomunikacijskem svežnju najdete v sporočilu za javnost.