Medicinska konoplja v Evropi: poslanci želijo več raziskav 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Evropski parlament poziva k skupnemu evropskemu pristopu k uporabi medicinske konoplje in povečanju sredstev za znanstvene raziskave.

Poslanci pozivajo k oblikovanju pravne definicije kanabisa v medicinske namene in predlagajo povišanje sredstev za raziskave in razvoj  

Številne države članice EU so legalizirale uporabo konoplje v medicinske namene, ali pa trenutno razmišljajo o spremembi zakonodaje.


Vendar pa se nabor dovoljenih izdelkov in pravila o njihovi uporabi med državami močno razlikujejo. Do sedaj nobena država v EU izrecno ne dovoljuje kajenja in domačega gojenja konoplje v medicinske namene. Svetovna zdravstvena organizacija je priporočila, da se sestavina konoplje kanabidiol (CBD) izvzame iz seznama nadzorovanih snovi, vendar pa na ravni EU ni poenotenega dogovora, ki bi urejal medicinsko ali rekreativno uporabo konoplje.Kaj je konoplja?  
  • Rastlina konoplje vsebuje več kot 480 različnih snov, vključno z več kot 100 kanabinoidi. Najbolj znana sta THC in kanabidiol.  
  • THC je glavna psihoaktivna sestavina konoplje, ki lahko povzroči zasvojenost. Kanabidiol nima opojnih učinkov in ne povzroča zasvojenosti.  
  • Medicinsko uživanje konoplje se lahko nanaša na veliko različnih izdelkov in preparatov, ki so lahko rastlinskega ali sintetičnega izvora.  
  • Veliko držav za poimenovanje konopljinih listov in cvetov uporablja mehiški izraz marihuana. Neoplojene ženske rastline včasih nosijo ime hašiš.  

Kanabis in kanabinoidi lahko imajo terapevtski učinek in se uporabljajo za spodbujanje teka, na primer pri izgubljanju telesne teže zaradi različnih bolezni. Prav tako se uporabljajo za lajšanje simptomov duševnih motenj, epilepsije, astme in Alzheimerjeve bolezni. Evropski poslanci zato pozivajo k povečanju sredstev za znanstvene raziskave o uporabi in vplivu kanabisa in kanabinoidov.


Evropski parlament je 13. februarja sprejel resolucijo o uporabi kanabisa v medicinske namene. V njej poslanci:


  • pozivajo k oblikovanju pravne definicije kanabisa v medicinske namene,
  • predlagajo povišanje sredstev za raziskave in razvoj uporabe kanabisa v medicinske namene
  • in predlagajo, da se dokazano učinkovita zdravila iz kanabisa vključijo v sistem (so)financiranja iz sistemov zdravstvenega zavarovanja.Zaščita mladoletnih in ogroženih skupin


Poslanci menijo, da bi imel jasen pravni okvir na tem področju pozitiven učinke na kakovost izdelkov in primerno označevanje substanc, s čimer bi bolnikom zagotovili varen dostop do zdravil. Ob tem pa je potrebno posebej zaščititi mladoletne osebe in nosečnice.


Na ravni EU bi primerna pravna ureditev pomagala nadzorovati prodajo takšnih izdelkov in omejila prodajo na črno, prav tako pa tudi omejila zlorabo substanc, ki se pogosto dogaja zaradi eksperimentiranja med mladimi in ogroženimi skupinami, dodajajo v resoluciji.


Jasna pravila bi prav tako spodbudila ozaveščanje in poznavanje načinov uporabe kanabisa v medicinske namene in zdravnikom ter zdravstvenim delavcem omogočila lažji dostop do profesionalnih izobraževanj in strokovne literature.


Več o evropskih ukrepih na področju zdravja lahko preberete v članku Kako EU izboljšuje javno zdravje?