Mednarodni dan žena 2019: vpliv žensk v politiki 

 
 

Ob letošnjem dnevu žena Evropski parlament z dogodki poudarja pomen participacije žensk v politiki.

Ob letošnjem dnevu žena Evropski parlament z dogodki poudarja pomen participacije žensk v politiki.  

Enakopravnost moških in žensk je temeljna vrednota Evropske unije in Evropski parlament je že od svojih začetkov glasen zagovornik enakopravnosti spolov. Letos v tednu dneva žena organizira serijo dogodkov, ki poudarjajo pomen participacije žensk v politiki, kar je še posebej aktualno v luči prihajajočih evropskih volitev.Dogodki v parlamentu


7. marca 2019 parlamentarni odbor za pravice žensk in enakost spolov v sodelovanju z direktoratom za odnose z nacionalnimi parlamenti pripravlja posebno med-parlamentarno sejo odborov, kjer bo pozornost posvečena vplivu in pomenu žensk v politiki ter mladim političarkam.


Seje se bosta med drugim udeležili Vilija Blinkevičiūtė, predsednica odbora za enakost spolov in Věra Jourová, evropska komisarka, pristojna za to področje. Med govorci bosta tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve ter podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini.


Debato lahko 7. marca od devete ure naprej spremljate v neposrednem spletnem prenosu.Med 5. in 7. marcem parlament organizira seminar za novinarje s posebnim poudarkom na prihajajočih evropskih volitvah. Tematski sklopi vključujejo:

  • Kako (ne)uravnoteženo sta v politiki zastopana spola?
  • Kaj je potrebno storiti, da v politiki prebijemo steklen strop? Ali nove generacije prinašajo spremembe?
  • Evropske volitve: za kaj bodo glasovale ženske?
  • Evropske volitve: kako politične skupine obravnavajo enakost spolov?

Seminar lahko 5. marca od 14:00 naprej spremljate v neposrednem spletnem prenosu.Pridružite se nam na družbenih omrežjih


7. marca se lahko na Facebooku in Instagramu pridružite pogovoru v živo z evropsko poslanko Angeliko Mlinar (ALDE, Avstrija), avtorico resolucije Evropskega parlamenta o vključevanju načela enakopravnosti spolov.


8. marca bomo prav tako na Facebooku in Instagramu s prostovoljci #tokratgremvolit #thistimeimvoting, ki aktivno širijo glas o prihajajočih evropskih volitvah, v živo debatirali o pomenu participacije mladih žensk v politiki.