Gume in onesnaževanje: novimi evropskimi oznakami gum do nižjih izpustov 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Gume, ki omogočajo boljši izkoristek goriva, pomenijo tudi manj izpustov. Nove EU oznake vam bodo pomagale izbrati gume na podlagi izkoristka goriva, oprijema in hrupnosti.

Evropska unija se je s Pariškim sporazumom zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Cestni promet je kriv za približno 22 odstotkov izpustov toplogrednih plinov v Evropski uniji in promet je edini sektor, v katerem izpusti ostajajo višji kot leta 1990. Da bi do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost, želi EU do leta 2050 zmanjšati izpuste iz prometa za 60 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Od gum je odvisnih med 20 in 30 odstotkov porabe goriva vozila, kar pomeni, da lahko gume, ki omogočajo boljši izkoristek goriva, pomagajo zmanjšati izpuste iz prometa. EU vpeljuje nov način označevanja gum, s katerim želi pomagati potrošnikom pri odločanju.

Izpusti, povezani z gumami. Kaj prinaša novi sistem označevanja gum?  

Nove označbe bodo pomagale potrošnikom

 

Na oznakah bodo podatki o izkoristku goriva in oprijemu na mokrem cestišču, ki bodo predstavljeni na lestvici od A do G (podobno kot na energijskih nalepkah, ki se uporabljajo za gospodinjske aparate), ter podatki o hrupnosti gum v decibelih.

Podatki o oprijemu na snegu in ledu se lahko dodajo kasneje, podatki o vzdržljivosti in abraziji (ki je odgovorna za onesnaževanje z mikroplastiko) pa, ko bo na voljo ustrezen način preizkušanja.

Oznake morajo biti potrošnikom jasno razvidne, na ogled povsod, kjer se gume prodajajo, tudi na spletu, in morajo vključevati QR kodo za enostavno skeniranje.


Prednosti novih oznak gum v EU

 

Nove oznake gum bodo potrošnikom v EU omogočile izbiro gum, ki prinašajo boljši izkoristek goriva, to pa lahko pomeni velike prihranke in tudi nižje izpuste. Hkrati boljši oprijem na cestišču pomeni večjo varnost v prometu, podatki o onesnaževanju pa lahko pripomorejo k znižanju onesnaževanja s hrupom, ki ga povzročajo avtomobili.

Naslednji koraki

 

Evropski parlament je 13. maja potrdil novi način označevanja gum. Nova pravila mora uradno potrditi še Svet, da lahko 1. maja 2021 stopijo v veljavo.