Univerzalni polnilnik: izboljšava za potrošnike in okolje 

 
 
Univerzalni polnilnik za vse ©AdobeStock/WESTOCK  

EU hoče olajšati življenje potrošnikom in zmanjšati količino odpadkov s tem, da bi bil USB-C univerzalni polnilnik za pametne telefone in druge mobilne naprave.

Vsi vemo, kako nadležno je lahko, če moramo uporabljati različne USB kable za polnjenje naših telefonov, računalnikov, fotoaparatov, tablic ... EU hoče odpraviti to frustracijo, ljudem olajšati življenje in zmanjšati količino e-odpadkov.

Želeli smo izvedeti več o predlogu univerzalnega polnilnika, zato smo se obrnili na Anno Cavazzini, predsednico odbora za varstvo potrošnikov. Preberite ključne točke našega intervjuja v živo na Facebooku.

Predlog univerzalnega polnilnika


“Evropski parlament se je deset let zavzemal za enoten standard, da ne bi več potrebovali veliko kablov, samo enega," je dejala. Evropska komisija je poskušala podjetja vključiti s prostovoljnimi dogovori, kar je delno delovalo. Vendar pa se vsa podjetja niso strinjala, zato je Komisija na koncu predlagala zakonodajo glede enotnega standarda za polnilnike.

Kaj to pomeni za potrošnike?


Predlog je dvodelen. Prvi del se nanaša na skupni standard za kable in naprave: potrošniki bodo lahko napajali svoje naprave s kablom, ki je prvotno pripadal kateri koli "poenoteni" napravi.

Drugi del je "razpletanje". "Če kupim nov telefon, pogosto avtomatično dobim nov kabel," je dejala Anna Cavazzini. "V prihodnje telefoni in naprave ne bodo več avtomatsko prodajani skupaj s kabli in to bo pomagalo zmanjšati količino e-odpadkov." Potrošniki bodo morali kupiti kabel posebej, vendar pa bo večina že imela kable.

Kdaj lahko pričakujemo univerzalni polnilnik v EU?


Po optimističnih napovedih bodo predpisi pričeli veljati leta 2024. Cavazzini upa, da bo Parlament zaključil svoje delo na predlogu in sklenil dogovor s Svetom, ki je sozakonodajalec, do konca leta 2022. Države bi nato imele dve leti, da vpeljejo zakonodajo.

Zamisli Parlamenta


Delo v Parlamentu se še ni uradno začelo, a so nekateri poslanci že pozvali, naj bodo vključene vse naprave. “Predlog Komisije vključuje veliko naprav, a med njimi ni denimo e-bralnikov," je dejala predsednica odbora. Drugi evropski poslanci so dejali, da mora biti zakonodaja pripravljena na prihodnost, upoštevati mora denimo brezžično polnjenje.

Bo to zavrlo inovacije?


Evropski poslanci pravijo, da podjetja pogosto pravijo, da bi zakonodaja lahko zavirala inovacije. "Jaz te možnosti ne vidim," je dejala. "Predlog pravi, da če se pojavi nov standard, ki bo prekašal USB-C, lahko predpise spremenimo."

Kako bo predlog zmanjšal količino e-odpadkov?


Ocene so različne, ena od najpogosteje omenjenih pravi, da bo odpadkov za okoli 1000 ton manj letno. “Elektronski odpadki so najhitreje rastoča vrsta odpadkov v EU. Če si res želimo izpeljati zeleni dogovor in zmanjšati našo uporabo virov, moramo narediti vse, kar lahko," je dejala.

Ozadje


Po desetletju vztrajanja s strani Evropskega parlamenta je Evropska komisija septembra 2021 predstavila predlog univerzalnega polnilnika. V skladu s predlogom bi bil USB-C standardni vhod za vse pametne telefone, tablice, fotoaparate, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne igralne konzole.