PRISM: še eno opozorilo, da EU potrebuje trden zakonski okvir varstva podatkov 

 
 
Parlament ima na mizi predlog zakonodaje o varstvu podatkov, ki bo posodobil in okrepil spoštovanje pravice do zasebnosti v EU. © BELGA/AFP/Scanpix/S.Lindholm  

Evropa ne more dovoliti Američanom, da vohunijo za Evropejci, se je v razpravi o ameriškem programu za nadzor spletnih komunikacij PRISM strinjala večina poslancev. V odboru za državljanske svoboščine se je 19. junija mudila tudi podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding , ki je poudarila, da se morajo evropske zakonodaje o varstvu podatkov držati vsa podjetja, ki delujejo v EU, ne glede na to, kje imajo sedež.


Parlament ima sicer na mizi predlog zakonodaje o varstvu podatkov, ki bo posodobil obstoječo zakonodajo na tem področju in okrepil spoštovanje pravice do zasebnosti v EU.


Ne moremo dovoliti Američanom, da vohunijo za državljani EU, četudi gre za varnostna vprašanja, je poudarila francoska poslanka Veronique Mathieu (EPP), medtem ko je njena nemška kolegica Birgit Sippel (S&D) opozorila, da zbrani podatki ne služijo le boju proti terorizmu, ampak tudi nadzoru nad priseljevanjem.


"Naši zavezniki nas ne obravnavajo kot prijatelje, ampak kot osumljence," pa je menila nizozemska poslanka Sophia in't Veld (ALDE). EU mora imeti hrbtenico in jasno povedati, kje so meje, je dejala poslanka in se zavzela za to, da se znova uvedejo omejitve v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov Evropejcev na tuje.


"Če bomo uspeli sprejeti zakonodajo o varstvu podatkov, bo to zlati standard," je ob tem dejala evropska komisarka Redingova. Ta se je 14. junija na Irskem srečala z ameriškim pravosodnim ministrom Ericom Holderjem. Skupina strokovnjakov iz obeh strani Atlantika bo sedaj preučila zadevo, je pojasnila.


Poslanci so ob tem zahtevali, da jih Komisija obvešča o delu ekspertnih skupin. "Kdo so ti eksperti? Kdaj se bodo srečali?" je vprašala poslanka nizozemskih Zelenih Judith Sargentini, Britanec Timothy Kirkhope (ECR) pa se je zavzel za preiskavo, ki bo razkrila dejstva in podrobnosti o tej zadevi.