Evropski parlament ima ključno vlogo pri potrditvi prihodnjega predsednika Evropske komisije. Preverite, kako poteka postopek.

Infografika: Kako je izvoljen predsednik Evropske komisije?  

Na zasedanju Evropskega sveta 20. in 21. junija so se voditelji 28 držav EU pogovarjali o možnih nominacijah za vodilne položaje v evropskih institucijah, med katerimi je najvplivnejša funkcija predsednika Evropske komisije, izvršnega telesa EU. Vnovič bodo o tem razpravljali na izrednem zasedanju 30. junija.


Voditelji držav članic (Evropski svet) so namreč tisti, ki Evropskemu parlamentu ob upoštevanju izidov evropskih volitev predlagajo kandidata za predsednika komisije, ki mora biti nato izvoljen z večino glasov poslancev.


Za nastop funkcije mora tako nov predsednik Evropske komisije najprej dobiti podporo držav članic, potem pa še podporo novega sklica Evropskega parlamenta. O potrditvi mandata novemu predsedniku komisije lahko parlament glasuje že na drugem julijskem zasedanju, v primeru, da bo do takrat od Evropskega sveta prejel predlog kandidata.


Potem je v pristojnosti posamičnih držav, da predlagajo svoje kandidate za evropske komisarje, ki bodo sestavljali novo ekipo Evropske komisije. Kandidati za komisarje bodo zaslišani na pristojnih parlamentarnih odborih. Odbori, v katerih sedijo evropski poslanci, na podlagi zaslišanja podajo svoje mnenje o primernosti kandidatov; v primeru slabe ocene jih lahko tudi zavrnejo.


Pred nastopom mandata mora biti celotna ekipa nove Evropske komisije še enkrat potrjena z glasovanjem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, kjer mora dobiti večinsko podporo poslancev.


Mandat nove Evropske komisije se začne 1. novembra.