Natečaj za mlade Evropejce, ki se bodo udeležili podelitve Nobelove nagrade 

Sporočilo za javnost 
 
 

EU je razpisala natečaj risb in pisnih prispevkov mladih, starih od 8 do 24 let, od katerih bodo štirje zmagovalci povabljeni na slovesnost ob podelitvi Nobelove nagrade za mir za leto 2012 v Oslu. Ta natečaj je organiziran v partnerstvu z Evropskim mladinskim forumom.

Štirje zmagovalci bodo na povabilo predsednikov Evropskega sveta, Evropske komisije in Evropskega parlamenta skupaj z uradno delegacijo Evropske unije potovali v Oslo na podelitev letošnje nagrade za mir. Predsedniki Van Rompuy, Barroso in Schulz so ob razpisu natečaja izjavili, da „Nobelova nagrada za mir za leto 2012 ni le priznanje preteklim dosežkom Evropske unije, je tudi spodbuda za prihodnost. Naša naloga bo vedno navdihovati naslednje generacije Evropejcev. Zato želimo, da gredo mladi, ki so podedovali celino miru in bodo odgovorni za prihodnost Evrope, z nami v Oslo“.
 
„Nobelova nagrada za mir je priložnost, da se spomnimo na pomen delovanja civilne družbe in državljanov EU, zlasti mladih, pri doseganju miru na tej celini. Aktivni mladi ljudje so bili gonilna sila Evrope, ki je rasla s skupnimi močmi, in močna evropska mladina je predpogoj za nadaljevanje mirnega razvoja v smeri združene Evrope,“ je dejal Peter Matjašič, predsednik Evropskega mladinskega foruma.


„Mir, Evropa, prihodnost: kaj zate predstavlja mir v Evropi?“ To je vprašanje, zastavljeno mladim v starosti od 8 do 24 let iz EU in držav pristopnic ali držav kandidatk. Otroci, stari od 8 do 12 let, naj svoj odgovor ponazorijo z risbo, mladi v starosti od 13 do 24 let pa z besedilom, dolgim največ 120 znakov, v katerem koli od 23 uradnih jezikov EU.


Natečaj bo potekal do 25. novembra do polnoči po srednjeevropskem času. Evropski mladinski forum bo opravil predizbor 16 najboljših prispevkov iz posamezne starostne skupine (8 do 12 let, 13 do 17 let in 18 do 24 let). Žirija bo nato izbrala tri končne zmagovalce (enega iz vsake starostne skupine), ki bodo za nagrado potovali v Oslo.


Šestnajst prispevkov starostne skupine od 18 do 24 let, izbranih v predizboru, bo objavljenih tudi na facebooku, kjer bo zanje lahko glasovala javnost. Kandidat z največ glasovi bo povabljen v Oslo. Skupaj z devetimi drugimi avtorji najboljših prispevkov bo nato povabljen še v Strasbourg na posebno prireditev, posvečeno Nobelovi nagradi, ki bo 12. decembra.


Imena zmagovalcev bodo razglašena v tednu, ki se začne 3. decembra. Zmagovalci se bodo udeležili uradne slovesnosti 10. decembra in koncerta, posvečenega Nobelovi nagradi za mir, 11. decembra.


Udeleženci se na natečaj lahko prijavijo in svoje prispevke objavijo na spletni strani http://www.loveyouthfuture.eu/peace4eu#sl.