Nova projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament EU28 

Sporočilo za javnost 
 
 
projections  

Parlament je danes objavil četrto in zadnjo projekcijo sestave naslednjega Parlamenta (751 sedežev), ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.

Evropski parlament je objavil nov nabor projekcij parlamentarne dvorane v naslednjem sklicu glede na podatke javnomnenjskih raziskav, objavljenih v 28 državah članicah EU do 15. aprila 2019. Podatki temeljijo na izboru zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public. Novi podatki izhajajo iz 43 javnomnenjskih raziskav o evropskih volitvah iz 21 držav.


Podatki iz prejšnje projekcije, objavljene 29. marca, so bili poso


dobljeni ter prilagojeni glede na podatke za Združeno kraljestvo. Tako je omogočena lažja primerjava z novim scenarijem, v katerem bi Združeno kraljestvo sodelovalo na majskih volitvah.


Stranke so umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščena v kategorijo »drugo«. Vse podatke je mogoče prenesti iz gradiva za novinarje. Evropske volitve bodo potekale med 23. in 26. majem (v Sloveniji 26. maja)