Parlament potrdil prepoved plastike za enkratno uporabo do leta 2021 

Sporočilo za javnost 
 
 
  • Plastičen pribor za enkratno uporabo, vatirane palčke, slamice in palčke za mešanje bodo prepovedane do leta 2021 
  • Cilj zbiranja plastenk pri 90 % do leta 2029 
  • Strožja uporaba načela odgovornosti povzročitelja 
Plastic pollution in ocean environmental problem - ©AP Images/European Union-EP  

V sredo je Evropski parlament potrdil nov zakon, ki prepoveduje plastične predmete za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke.

560 poslancev je glasovalo za sporazum s Svetom EU, 35 proti, 28 pa se je glasovanja vzdržalo.


Naslednji proizvodi bodo do leta 2021 prepovedani v EU:


  • plastični pribor za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice),
  • plastični krožniki za enkratno uporabo,
  • plastične slamice,
  • plastične vatirane palčke,
  • plastične palice za balone ter
  • oxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena.

Nov cilj za recikliranje in več odgovornosti za proizvajalce


Države članice bodo morale do leta 2029 doseči 90-odstotni cilj zbiranja plastičnih steklenic. Plastenke bodo morale do leta 2025 vsebovati najmanj 25 % recikliranih materialov, do leta 2030 pa 30 % teh materialov.


Sporazum tudi krepi uporabo načela odgovornosti povzročitelja, predvsem pri tobaku, z uvedbo razširjene odgovornosti proizvajalca. Ta novi režim bo veljal tudi za ribiško opremo, s čimer se bo zagotovilo, da bodo proizvajalci in ne ribiči tisti, ki bodo nosili stroške pobiranja mrež, izgubljenih v morju.


Zakonodaja prav tako določa, da bi morale biti oznake o negativnih okoljskih učinkih metanja cigaret s plastičnimi filtri na ulico obvezne, tako kot tudi oznake za ostale proizvode, na primer plastične kozarce, vlažilne robčke in higienske vložke.


Izjava


Poročevalka Frédérique Ries (ALDE, Belgija): »Ta zakonodaja bo znižala stroške okoljske škode za 22 milijard evrov – to so ocenjeni stroški plastičnega onesnaženja v Evropi do leta 2030.


Evropa ima sedaj – glede na globalno naravo problematike onesnaženja morja s plastiko – zakonodajni model za branjenje in spodbujanje na mednarodni ravni. To je bistvenega pomena za planet.«


Izjava evropskih poslancev iz Slovenije med razpravo (24. 10. 2018)


Romana Tomc (EPP):


»Utapljamo se v plastiki, uporabljamo jo tudi tam, kjer njena uporaba nima nikakršnega vzdržnega razloga. Odvržena plastika, ki konča na obalah oceanov, povzroča veliko okoljsko škodo, hkrati pa pomeni veliko izgubljenih milijonov za industrijo, ker se ne reciklira. Ozaveščanje o škodi, ki jo povzročamo okolju, lahko še bistveno izboljšamo. Mogoče se zdi danes nepredstavljivo, da bi opustili uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. A tudi včasih smo se v avtomobilih vozili nepripeti in do spremembe te kulture niso pripomogle le kazni, temveč tudi obširne kampanje o škodljivih posledicah tega početja.«

Ozadje


Po besedah Evropske komisije predstavlja plastika več kot 80 % morskih odpadkov. Proizvodi, obravnavani v novem zakonu, sestavljajo 70 % vseh predmetov v morskih odpadkih. Zaradi svoje počasne razgradnje se plastika kopiči v morjih, oceanih in na plažah po EU in svetu. Ostanke plastike je mogoče najti v morskih vrstah, denimo morskih želvah, tjulnjih, kitih in pticah, pa tudi v ribah in lupinarjih, kar pomeni, da je prisotna tudi v človekovi prehranski verigi.