Evropski parlament je potrdil Ursulo von der Leyen za prvo predsednico Evropske komisije © European Union 2019 – Source: EP"  

Poslanci Evropskega parlamenta so na tajnem glasovanju s 383 glasovi podpore izvolili Ursulo von der Leyen za predsednico naslednje Evropske komisije.

 

Von der Leyenova bo svoj petletni mandat na čelu Evropske komisije nastopila 1. novembra 2019. Na današnjem glasovanju je bilo oddanih 733 glasov, eden izmed njih je bil neveljaven. Kandidatko EPP je podprlo 383 poslancev, 327 jih je glasovalo proti, 22 pa se jih je vzdržalo.

V Evropskem parlamentu trenutno sedi 747 poslancev, ki so dobili potrditev nacionalnih oblasti za prevzem položaja, zato je bila zahtevana večina za izvolitev Ursule von der Leyen 374 glasov, torej polovica potrjenih poslancev plus en glas. Glasovanje je bilo tajno.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je po glasovanju sporočil prihodnji predsednici Evropske komisije: “V imenu Parlamenta vam čestitam ob izvolitvi. Zdaj se začenja za evropske institucije zelo pomembna faza, v kateri se moramo pripraviti na zaslišanja komisarskih kandidatov, ki se jih bodo poslanci Evropskega parlamenta, kot veste, lotili zelo podrobno.

Pričakujemo, da bodo kandidati za člane vaše komisarske ekipe med zaslišanji v pristojnih parlamentarnih odborih podrobneje pojasnili teme, o katerih ste spregovorili med današnjim nastopom pred poslanci.

Naslednja leta bodo izjemno pomembna za prihodnost Evropske unije in uspešno jih bomo izpeljali samo s tesnim in polnim sodelovanjem njenih institucij.”

Naslednji koraki

Izvoljena predsednica Evropske komisije bo poslala uradna pisma voditeljem držav članic, s katerimi jih bo povabila, naj predlagajo kandidate za komisarska mesta. Zaslišanja kandidatov v pristojnih parlamentarnih odborih se bodo predvidoma začela 30. septembra in končala 8. oktobra. Sestavo Evropske komisije mora nato potrditi Parlament, predvidoma na zasedanju, ki bo potekalo od 21. do 24. oktobra.

Več informacij lahko najdete tukaj.