Brexit: Evropski parlament polno podpira stališče EU  

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
  • Evropski poslanci proti izstopnemu dogovoru brez varovala 
  • Odgovornost za odhod brez dogovora bo povsem na strani Združenega kraljestva 
  • Mogoče novo podaljšanje roka za izstop, če bo Združeno kraljestvo zaprosilo zanj 
Michel Barnier med nagovorom evropskim poslancem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu med razpravo o brexitu 18. sept  

Dogovor o izstopu je pošten, uravnotežen in zagotavlja pravno varnost, zato parlament podpira "urejen brexit", so v resoluciji poudarili poslanci.

Evropski parlament še naprej podpira urejen odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije na podlagi že izpogajanega dogovora o izstopu, so poslanci znova poudarili v resoluciji, ki so jo danes sprejeli s 544 glasovi za, 126 proti in 38 vzdržanimi.


Resolucija prav tako poudarja, da obstoječi dogovor o izstopu upošteva tako zahteve Združenega kraljestva kot tudi načela EU, kar zagotavlja pošteno in uravnoteženo rešitev.


Pravna varnost


Parlament poudarja, da dogovor o izstopu zagotavlja pravice in izbiro evropskih državljanov kot tudi državljanov Združenega kraljestva, vsebuje mehanizem za finančno poravnavo obveznosti Združenega kraljestva, naslavlja pa tudi prošnjo Združenega kraljestva za prehodno obdobje. Prav tako dogovor vsebuje potrebno varovalo za ohranitev sedanjega stanja na irskem otoku in s tem zaščito Velikonočnega sporazuma ter nadaljnje sodelovanje med severnim in južnim delom otoka.


Poslanci so v resoluciji potrdili, da so pripravljeni podpreti prvotni predlog EU za uvedbo varovala samo za ozemlje Severne Irske; hkrati ostajajo odprti za preučitev "alternativnih rešitev”, v kolikor bodo te pravno in operativno izvedljive ter v skladu s temeljnimi načeli EU. Vendar pa so poslanci tudi poudarili, da ne bodo pristali na izstopni dogovor brez varovala.


Za izstop brez dogovora bo polno odgovorno Združeno kraljestvo


V zvezi z zadnjim dogajanjem v Združenem kraljestvu poslanci v resoluciji poudarjajo, da bo moralo v primeru izstopa brez dogovora polno odgovornost zanj sprejeti Združeno kraljestvo.


Parlament poudarja, da scenarij izstopa brez dogovora Združenega kraljestva ne bi odvezoval obveznosti in zavez glede finančne poravnave, zaščite pravic državljanov ter izvajanja Velikonočnega sporazuma, ki so nujni predpogoji za potrditev kakršnegakoli dogovora o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom v Evropskem parlamentu.


V tem kontekstu so poslanci podprli ukrepe, ki so jih evropske institucije in države članice že sprejele za primer izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.


Državljani ostajajo prednostna naloga parlamenta


Zagotavljanje pravic državljanov EU v Združenem kraljestvu ter državljanov Združenega kraljestva v EU ostaja glavna prednostna naloga parlamenta. Pri tem so poslanci izrazili zaskrbljenost glede predvidenih ukrepov Združenega kraljestva na tem področju. Poslanci so ostalih 27 držav članic EU pozvali, naj uberejo velikodušen in konsistenten pristop na tem področju, ter naj zagotovijo pravno varnost za britanske državljane, ki živijo v EU.


Pogojno podaljšanje roka za izstop


Poslanci so pripravljeni podpreti morebitno podaljšanje roka za izstop, če bi zanj zaprosilo Združeno kraljestvo, a le na podlagi utemeljenih razlogov, kot so denimo preprečitev odhoda brez dogovora, izvedba parlamentarnih volitev, referendum o preklicu izstopa ali potrditev dogovora o izstopu. Hkrati so poudarili, da morebitno podaljšanje roka ne sme vplivati na nemoteno delovanje institucij EU.


Ozadje


Na podlagi odločitve Evropskega sveta na izrednem zasedanju 10. aprila 2019, na katerem je bila sprejeta prošnja Združenega kraljestva za podaljšanje roka za izstop iz EU, naj bi Združeno kraljestvo Unijo zapustilo 31. oktobra 2019.


Naslednji koraki


Resolucija poudarja podporo novega sklica parlamenta trenutnemu pristopu EU pred oktobrskim zasedanjem Evropskega sveta. Evropski parlament sicer mora potrditi tako dogovor o izstopu kot tudi kakršenkoli dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom.