Evropske volitve 2019: Rekordna udeležba predvsem po zaslugi mladih 

Sporočilo za javnost 
 
 
  • Najvišja udeležba volivcev, starih do 39 let 
  • Več vprašanih verjame, da njihov glas šteje 
  • Gospodarske razmere in varovanje okolja glavni prednostni nalogo volivcev 

Povolilni Eurobarometer kaže, da je višja volilna udeležba na tokratnih volitvah posledica visoke udeležbe mladih.

Kot kažejo rezultati ene najbolj celovitih javno dostopnih kvantitativnih raziskav o letošnjih evropskih volitvah, je volilna udeležba narasla predvsem po zaslugi mlajše generacije po vsej Evropski uniji. Zlasti mladi volivci v starosti do 25 let (+14 odstotnih točk), kot tudi tisti, stari od 25 do 39 let (+12 odstotnih točk) so se volitev udeležili v precej večjem številu kot doslej.

Volilna udeležba v EU je bila 50,6 % in je najvišja po letu 1994. 19 članic je zabeležilo višjo udeležbo v primerjavi z letom 2014, zlasti Poljska, Romunija, Španija, Avstrija, Madžarska in Nemčija, kot tudi Slovaška in Češka, kjer je volilna udeležba sicer tradicionalno nizka. Udeležba v Sloveniji je bila 28,89 % oziroma najvišja doslej. Volilna udeležba se je znižala v osmih članicah, a v vseh za manj kot 3 %. Udeležba na volitvah je obvezna v petih članicah – Belgiji, Bolgariji, Luksemburgu na Cipru in v Grčiji.

Znatno višja volilna udeležba na majskih volitvah v Evropski parlament kaže, da ljudje, zlasti mlada generacija, cenijo svoje demokratične pravice ter da verjamejo, da je Evropska unije močnejša, ko se izzivov državljanov loteva soglasno,” je izsledke raziskave komentiral predsednik novoizvoljenega Evropskega parlamenta David Sassoli.

Tudi brexit je prispeval k višji volilni udeležbi, saj je 22 % vprašanih (v Sloveniji 10 %) dejalo, da je vplival na njihovo odločitev, da gredo volit.

Hkrati so rezultati pokazali, da so volivce na tokratnih volitvah motivirali tudi večji občutek državljanske dolžnosti, večje prepričanje, da udeležba na volitvah lahko pripelje do sprememb, kot tudi večja podpora ljudi Evropski uniji. Na ravni EU so bili glavni izzivi, zaradi katerih so se državljani odpravili na volitve, gospodarstvo in rast (EU28-44 %, Slovenija 42 %), boj proti podnebnim spremembam in varovanje okolja (EU28-37 %, SL-39 %) ter spodbujanje človekovih pravic in demokracije (EU28-37 %, SL-39 %). Vprašani so dodatno navedli še način dela EU v prihodnosti (EU28-36 %, SL-32 %) ter priseljevanje (EU28-34 %, SL-32 %). Gospodarstvo in rast so kot največji izziv navedli vprašani v 16 državah članicah, podnebne spremembe pa v osmih.

Na tokratnih volitvah so v večjem številu glasovali mlajši, bolj pro-evropski in aktivni volivke in volivci. To dejstvo se preliva tudi v večjo legitimnost Evropskega parlamenta ter daje poslankam in poslancem večjo moč pri potrjevanju in nadzoru nove Evropske komisije v naslednjih petih letih”, je še dejal predsednik Sassoli.

Več kot dve tretjini vprašanih državljanov EU (68 %), v Sloveniji pa več kot tri četrtine anketirancev (76 %) so mnenja, da ima njihova država koristi od članstva v EU, kar je največ po letu 1983. Hkrati več kot polovica državljanov EU (56 %, SL-56 %) meni, da njihov glas šteje v EU, kar je 7 % več glede na zadnjo raziskavo iz zime 2019 ter največ po letu 2002.

44% vprašanih državljanov EU (SL-62 %) se je spomnilo, da so pred volitvami videli oziroma slišali pozive Evropskega parlamenta k udeležbi na volitvah. Višji delež je bil zabeležen med anketiranci, ki so se udeležili volitev (50 %), pa tudi 39 % tistih, ki se niso odpravili na volišča, se je spomnilo pozivov h glasovanju. Obenem je zanimiv tudi podatek, da je bila udeležba na tokratnih volitvah višja zaradi državljanov, ki tradicionalno sicer ne hodijo na volitve, saj se je delež anketirancev, ki pravijo, da gredo vedno na volitve (EU28-35 %, SL-44 %) glede na leto 2014 na ravni EU zmanjšal za 6 odstotnih točk.

Izsledki raziskave potrjujejo povezavo med prepričanjem državljanov, da njihov glas v EU šteje ter da je udeležba na evropskih volitvah pomembna.

Podatki o raziskavi:

Povolilna javnomnenjska raziskava Evropskega parlamenta je bila opravljena kot raziskava Eurobarometer 91.5, izvedlo pa jo je podjetje Kantar Public med 7. in 26. junijem 2019. V osebnih intervjujih je v sodelovalo skupno 27.464 anketirancev v 28 državah članicah EU, starih 15 let ali več. V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih 1.011 anketirancev.