Deli to stran: 

  • Države članice naj čim prej sprejmejo pogajalsko izhodišče za pogajanja o večletnem proračunu EU 
  • Evropski parlament je na pogajanja pripravljen že od novembra 2018 
  • Poslanci zahtevajo krizni načrt za omilitev posledic za državljane in podjetja, saj bo zamuda povzročila motnje pri financiranju po letu 2021 

Evropske poslanke in poslanci so v resoluciji opozorili na “realno tveganje”, da dogovor s Svetom o večletnem proračunu EU (2021-2027) ne bo dosežen pravočasno.

V danes sprejeti resoluciji s 426 glasovi za, 163 proti in 67 vzdržanimi Evropski parlament:  • Prilagaja stališče Parlamenta, da bi pospešili ukrepanje na področju podnebnih sprememb, pri čemer bodo poudarili potrebo po “preboju pri političnih in finančnih prizadevanjih“, da bi lahko dosegli cilje Pariškega podnebnega dogovora;Svet EU še ni sprejel politične odločitve na to temo.


Ozadje


Komisija je zakonodajne predloge za naslednji večletni finančni proračun predstavila spomladi 2018. Parlament je svoje stališče sprejel novembra 2018 in je že skoraj eno leto pripravljen na pogajanja s Svetom EU.


Večletni finančni proračun je dolgoročen proračun EU, ki običajno pokriva sedemletno obdobje. Trenutni večletni finančni proračun, za obdobje 2014-2020, je bil odobren 2. decembra 2013.


Okoli 93 % proračuna EU financira aktivnosti v državah članicah EU in po svetu. Proračun je namenjen državljanom, regijam, mestom, kmetom, raziskovalcem, študentom, nevladnim organizacijam in podjetjem.