Bog obstaja, ime ji je Petrunija zmagovalka filmske nagrade LUX 2019 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Bog obstaja, ime ji je Petrunija zmagovalka filmske nagrade LUX 2019  

Predsednik David Sassoli je v sredo v Strasbourgu oznanil, da 13. filmsko nagrado LUX prejme film “Bog obstaja, ime ji je Petrunija” Teone Mitevske.

Predsednik Sassoli je čestital trem finalistom in dejal: "Ukvarjati se s kompleksnostjo našega vsakodnevnega dela ni vedno enostavno, ne da bi se ob tem zapletli v tehnične podrobnosti parlamentarnih dejavnosti. Biti moramo sposobni poročati tudi o čustvih in uporabiti nove načine komuniciranja. Nagrada LUX je izjemno orodje, ki nas spremlja pri tem prizadevanju: ukvarjanje z imigracijami, pravico do zdravja, feminizmom in politično etiko skozi filme, ki jih spodbuja nagrada LUX, je priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Spoprijemanje s podnebno krizo, našo kolonialno preteklostjo ali razprava o našem modelu družbe skozi film je spodbuden izziv, ki ga je treba negovati. Smo edini parlament na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado. Bodimo ponosni na to." Predsednik je še dodal: "Rad bi ponovil: biti moramo posebej ponosni na nagrado LUX, nagrado našega parlamenta, na režiserje in avtorje, ki smo jih imeli čast spoznati. Naj živi svoboda izražanja, naj živi evropska kinematografija, naj živi nagrada LUX ”.

"Bog obstaja, ime ji je Petrunija" režiserke Teone Mitevske, je koprodukcija Severne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvaške in Francije. Gre za zgodbo mlade brezposelne ženske, ki se kljub prepovedi udeleži tradicionalnega moškega potopa v reko, pri katerem udeleženci po ortodoksni tradiciji iščejo križ, ki ga v vodo vrže duhovnik. Ko ji kot edini ženski križ tudi uspe najti, to razjezi prebivalce in duhovnika, ki jo celo prijavi policiji. Film predstavlja pomemben prispevek k feminističnemu boju proti konservativni družbi.

V ožjem izboru za letošnjo nagrado LUX sta bila še dva filma: dokumentarec "Nerešeni primer Daga Hammarskjölda", danska, norveška, švedska in belgijska koprodukcija danskega režiserja Madsa Brüggerja in politični triler "Kraljestvo" režiserja Rodriga Sorogoyena, koproduciran v Španiji in Franciji .

Po podelitvi nagrad bo danes ob 15.30 novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovali Klara Dobrev (S&D, Madžarska), predsednica odbora za kulturo Sabine Verheyen (EPP, Nemčija) z režiserji ter producenti treh filmov. Novinarsko konferenco si v živo lahko ogledate tukaj.

Več informacij o filmski nagradi Lux 2019 in postopku izbire filmov.