Zeleni dogovor za Evropo: prvi odzivi Evropskega parlamenta 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen evropskim poslancem: "Stroški neukrepanja bodo vsako leto višji"  

Evropski parlament je na današnjem izrednem zasedanju z Ursulo von der Leyen in Fransom Timmermansom razpravljal o časovnici prehoda EU v brezogljično celino.

Potem ko je Evropski parlament nedavno razglasil izredne podnebne razmere, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poslankam in poslancem na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju predstavila načrte Komisije, s katerimi bi EU do leta 2050 postala ogljično nevtralna.


Vodje političnih skupin so predstavili svoje poglede na to, kako zagotoviti, da bi "evropski podnebni zakon" financiran in uresničen tako, da bo hkrati zagotovljeno gospodarsko in družbeno ravnovesje.


Ob sklepu dvourne razprave je Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za zeleni dogovor, odgovoril na nekatera vprašanja, ki so jih postavili poslanke in poslanci o tem, kako financirati energetski prehod v srednje- in vzhodnoevropskih državah članicah in kako zagotoviti, da bo industrija tako v EU kot tudi izven nje lahko konkurenčna na podlagi enakih pravil.

Za ogled posameznih nastopov kliknite na spletne povezave.


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen


Esther de Lange (EPP, Nizozemska) je dejala, da njena politična skupina deli "moralno obveznost" za zaščito planeta: “Smo zadnja generacija, ki to še lahko stori. Koherentna in dosledna industrijska politika ter ambiciozen Zeleni dogovor morata iti z roko v roki, povezati najboljše in najbolj bistre, da bi tako prišli do pametnih rešitev. Če se nam pri tem ostali del svet ne bo pridružil, bi morala EU razmisliti o tem, ali naj še ohrani odprt dostop do svojega trga," je sklenila poslanka.


Iratxe García (S&D, Španija) je dejala: “Danes je bil predstavljen nov model rasti, s katerim bi EU preobrazili v bolj pošteno in uspešnejšo družbo”. Ta model mora temeljiti na treh stebrih: zelenem stebru, s katerim bomo dosegli podnebne cilje, rdeč steber, s katerim bomo zagotovili močno socialno komponento Zelenega dogovora, ter finančni steber, pri čemer mora naslednji dolgoročni proračun EU zagotoviti zadostne vire financiranja, da bomo lahko dosegli zastavljene cilje.


“Uspelo nam bo le, če bomo ta izziv spremenili v priložnost”, je dejal Dacian Ciolos (RE, Romunija). Zato Zeleni dogovor ne sme prinesti dodatne birokracije, temveč mora sprožiti mobilizacijo družbe. Zavzel se je za ambiciozno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v EU v napovedanem podnebnem zakonu ter za zeleno digitalizacijo in tehnologije.

Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, Belgija) je predlagal, da se EU zaveže k 65-odstotnemu zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 ter se zavzel za zadostne finančne vire, biotsko raznolikost in reševanje problemov, povezanih z onesnaževanjem. "Pravičen sklad za prehod" bi moral prinesti koristi najbolj ranljivim skupinam, kmetijstvo in finančna politika pa potrebujeta popolno prenovo, je dodal.

Silvia Sardone (ID, Italija) je Komisijo vprašala: “Ali ste preučili socialne in gospodarske učinke doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050?” Kot je dodala, obstaja "nasprotje" med podnebnimi cilji EU in trgovinskimi sporazumi z državami, ki imajo nižje okoljske standarde.


Ryszard Legutko (ECR, Poljska) je menil, da bo morala Komisija sodelovati z državami članicami, ki bodo o zmanjšanju izpustov govorile na prihajajočem Evropskem svetu. “Mar skuša Komisija prevzeti oblast iz rok držav članic? (...) Vlade ne smejo biti potisnjene na stranski tir pri nečem tako bistvenem”, je dodal.


Manon Aubry (GUE/NGL, Francija) je v imenu svoje politične skupine predlagala alternativo, "nov zeleni dogovor", ki vsebuje ogljični davek, davek na plastiko ter davek na kerozin kot tudi zavezujoče ukrepe za 70-odstotno zmanjšanje izpustov, da bi tako dosegli bolj človeški "socialni in gospodarski" prehod.Oglejte si videoposnetek prvega kroga razprave predstavnikov političnih skupin

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans

Naslednji koraki

Evropski parlament se bo na danes predstavljeni predlog Komisije odzval z resolucijo, ki jo bo sprejel na plenarnem zasedanju med 13. in 16. januarjem 2020 v Strasbourgu.