Izredno plenarno zasedanje Parlamenta bo v četrtek, 26. marca, da bo mogoče zagotoviti konkretno podporo državljanom EU in državam članicam.  

Predsednik Evropskega parlamenta je sklical izredno plenarno zasedanje, ki bo potekalo v četrtek, 26. marca, da bi tako omogočili izpeljavo posebnih ukrepov ob izbruhu COVID-19.

Na videokonferenci predsednikov so voditelji skupin potrdili predlog predsednika Parlamenta Davida Sassolija za sklic izrednega plenarnega zasedanja prihodnji četrtek, 26. marca, v Bruslju, da bi lahko razpravljali in glasovali o prvih treh zakonodajnih predlogih Evropske komisije za reševanje posledic, ki so nastale ob izbruhu pandemije koronavirusa.

Predsednik Sassoli je dejal: »Evropski parlament deluje in bo še naprej opravljal svojo dolžnost. Odločen sem, da bo Parlament ostal odprt skozi vso krizo. Virus ne more ustaviti demokracije, smo edina evropska institucija, ki jo izvolijo državljani, želimo jih zastopati in braniti.«

Točke dnevnega reda:

  • Pobuda, ki bo državam članicam omogočila uporabo 37 milijard evrov kohezijskih sredstev za spopadanje s posledicami krize.
  • Zakonodajni predlog za razširitev področij uporabe Solidarnostnega sklada EU, kar bi omogočilo, da se sredstva uporabijo za zaščito javnega zdravja.
  • Predlog komisije za zaustavitev letov praznih letal (t.i. »ghost flights«), ki jih lahko povzroči kriza COVID-19.

Ključno je, da Evropski parlament čim hitreje sprejme te tri predloge, da bo mogoče zagotoviti konkretno podporo državljanom EU in državam članicam.

Predsedstvo Evropskega parlamenta bo sprejelo posebne ukrepe, da bi lahko zagotovili glasovanje na daljavo.

Izredno plenarno zasedanje 26. marca bo nadomestilo zasedanje, ki je bilo načrtovano za 1. in 2. april.